fbpx
European Western Balkans
Region

Peterle upozorava na značaj Piranskog zaliva

Alojz Peterle; Foto: Zvanični sajt evropskog poslanika Alojza Peterlea

LJUBLJANA – Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i bivši premijer Alojz Peterle uputio je pisma evropskim liderima Antoniju Tajaniju, Žanu Klodu Junkeru i Donaldu Tusku da pronađu način na koji će primorati Hrvatsku da poštuje zakone Evropske unije (EU) oko primene arbitražne odluke o granici na moru, prenosi N1 Hrvatska.

Kako je rok za implementaciju odluke Suda prošao pre pola godine, više nemamo vremena za dodatna politička razmatranja – vreme je za sprovođenje odluke Suda utemeljene na međunarodnom pravu, navodi se u pismu Peterlea.

Ne radi se samo o granici između Slovenije i Hrvatske, istakao je on, nego i o šengenskoj granici. Peterle je podsetio na istoriju hrvatsko-slovenačkih pregovora oko granice i na to da je Slovenija uvek podržavala Hrvatsku na evropskom putu. On je u pismu naveo i nerešena granična pitanja Hrvatske da drugim susedima.

Ukoliko Evropska komisija ne zauzme jasan stav sada, moguće je da će otvoriti Pandorinu kutiju na Balkanu, a to bi sigurno uticalo na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, upozorio je Peterle

Nije vreme za pozivanje na mir, nego za srčani poziv na poštovanje zakona, zaključuje u pismu

Povezani članci

Evropska uredba o granici svađa Sloveniju i Hrvatsku

EWB

Junker: Granični spor Hrvatske i Slovenije utiče na EU

EWB

Marković: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

EWB