fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Peterle: Za rešenje spora oko imena potebni napori i Makedonije i Grčke

Alojz Peterle; Foto: Zvanični sajt evropskog poslanika Alojza Peterlea

BRISEL – Da bi se pronašlo rešenje za spor u vezi s imenom Makedonije, a da to bude prihvatljivo za obe strane, potrebno je da napore ulože i Atina i Skoplje, poručio je poslanik Evropskog parlamenta i predsednik Delegacije EP Zajedničkog parlamentarnog odbora EU – Makedonija Alojz Peterle u intervjuu za European Western Balkans.

Intervju u celosti možete pročitati ovde.

“Kao što postoje dve strane svake priče, tako su potrebni napori obe strane kako bi se pronašlo prihvatljivo rešenje za ovo pitanje imena”, rekao je Peterle.

On je ocenio da je postignut napredak u oblasti mera za izgradnju poverenja između Atine i Skoplja, ali je izrazio očekivanje da će uslediti “konketniji koraci”.

Peterle, ipak, kaže da je optimističniji nego pre godinu dana da je moguće da se postigne rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Komentarišući saradnju EU sa novom vladom u Makedoniji, Peterle je rekao da su u EP, “oni od nas koji su pratili priču” pozdravili okončanje političkog zastoja, koji je dugo paralizovao Makedoniju na njenom putu ka EU.

“Još smo u ranim fazama ove nove vlade i mnogo toga treba da se vidi kao što je koliko mogu da ispune obećanja koja su data tokom kampanje. Ipak, zadovoljan sam da čujem da mnogi sagovornici vide svež zamah u saradnji između Brisela i Skoplja. Trebalo bi da nastavimo da nadograđujemo taj proces”, rekao je Peterle.

Govoreći o izazovima s kojima se Makedonija suočava na putu ka EU, Peterle je izrazio uverenje da makedonski politički establišment tačno zna šta je potrebno uraditi kako bi se okončao taj proces.

Kao značajno pitanje za evropske integracije Makedonije istakao je međuetničke odnose jer je, kako je objasnio, od ključne važnosti da se pripadnici svih etničkih identiteta osećaju kao kod kuće i da budu uključeni u proces donošenja odluka.

To se jedino može postići time što će se nastaviti sa izgradnjom međuetničkog poverenja, naveo je on.

Peterle je dodao da je važno za Makedoniju da nastavi svoje napore za unapređenje odnosa sa susedima u svim pravcima.

Na konstataciju da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio Strategiju za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije Evropskoj Uniji do 2025. godine, te pitanje da li bi Makedonija mogla da napreduje dovoljno brzo ka EU i uhvati korak s navedenim zemljama do te godine, Peterle je rekao da se Makedonija godinama smatrala najboljim kandidatom za članstvo u EU u regionu.

“Ipak, svaka zemlja kandidat bi trebalo da shvati da je sama svoja najveća konkurencija. Nadam se da će zemlja moći da napeduje i umanji asimetričnu situaciju u procesu pristupanja regiona”, zaključio je Peterle.

Povezani članci

Šta predviđa dogovor o pravosuđu Beograda i Prištine?

EWB

Srbija glasala za Rezoluciju Ujedinjenih nacija o agresiji Rusije na Ukrajinu

EWB

Važno je održati dinamiku procesa pristupanja i nakon EU izbora

Ivan Vejvoda