fbpx
European Western Balkans
Politika

Petković i Bisljimi o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa u utorak u Briselu

Photo: Twitter/Miroslav Lajčak

BRISEL – U utorak 4. aprila u Briselu će se sastati delegacije Srbije i Kosova na novoj rundi tehničkog dijaloga. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi sastaće se naredne nedelje kako bi razgovarali „o narednim koracima u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

Ovo je prvi susret na tehničkom nivou nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali u Ohridu, gde je dogovorena primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa – evropskog plana, koji je prihvaćen krajem februara u Briselu.

Kako je ranije saopštio portparol EU Peter Stano, Bisljimi i Petković dolaze u Brisel na poziv evropskih facilitatora, kako bi “izneli sve što je dogovoreno u Ohridu i počeli sledeće korake ka implementaciji”. Dodao je da je Evropska unija “već počela sa svojim delom posla” koji se odnosi na uključenje dogovorenih mera iz Ohrida u poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

Iz EU su poručili i da će novog susreta Kurtija i Vučića na najvišem političkom nivou biti, ali datum još uvek nije poznat.

Predsednik Upravnog odbora Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI) Dušan Milenković očekuje da bi na susretu u Briselu glavni pregovarači trebalo da razgovaraju o dve teme koje su postavljene kao hitne.

“Ako zaključujemo iz samog dogovora, trebalo bi da razgovaraju o dve teme koje su postavljene kao hitne – započinjanje procesa osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, i usvajanje Deklaracije o nestalima. Mislim da je realno da se pomenuta deklaracija veoma brzo usvoji”, ocenjuje Milenković.

U tekstu implementacionog Aneksa koji je Evropska unija objavila nakon susreta u Ohridu, Kosovo i Srbija saglasili su se da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, “kako je to dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje Evropske unije”.

U Aneksu se navodi i da su se strane saglasile da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring kojim predsedava EU, a kojim bi trebalo da nadgleda i obezbedi sporvođenje svih dogovorenih odredbi.

Pored toga, postavljen je i rok od 150 dana postavljen je i za organizovanje donatorske konferencije u organizaciji EU, kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju.

Iako su uoči sastanka spominjani rokovi za obaveze poput formiranja Zajednice srpskih opština, vremenski okvir za to u Aneksu nije postavljen.

Dušan Milenković ocenjuje da je tekst Aneksa, odnosno implementacionog plana, veliko razočaranje u odnosu na najave, “što je čak i Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj priznao to veče kada su se Beograd i Priština dogovorili”. Milenković smatra da zato implementacioni plan ne predstavlja dovoljne smernice za dalje korake u sprovođenju dogovora.

“Postoje samo dva konkretna roka, i oba su roka za EU, ne za Beograd i Prištinu. Dakle ne da smernice nisu dovoljne, već je dokument značajan neuspeh međunarodnih pregovarača”, zaključuje Dušan Milenković.

Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj izjavio je prošle nedelje da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum Srbije i Kosova je uzaludan.

“Dogovor je usaglašan, mora da se sprovede i nema mesta za biranje šta se hoće, a šta ne”, poručio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj uoči ministarstkog sastanka u Briselu.  Borelj je, kako navodi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), rekao da je “sporzum celina” i da svi njegovi delovi treba da se sprovode.

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu. „Evropski savet pozdravlja Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i Aneks o implementaciji, koji je postignut u dijalogu uz posredovanje EU koji je predvodio visoki predstavnik, kao sastavni deo njihovih puteva ka Evropi, i poziva obe strane da na odgovarajući način primene i u dobroj veri ispune svoje obaveze“, navodi se u zaključcima objavljenim na sajtu EU.

Povezani članci

Srbija se pridružila EU u osudi nedemokratskih izbora i nasilja u Belorusiji

EWB

Kandidatura Olivera Varheljija: Šta su koraci nakon neuspešnog saslušanja?

EWB

EK: Medijski pluralizam u Srbiji se mora povećavati primenom zakona

EWB