fbpx
European Western Balkans
Politika

Petković: Viola fon Kramon opsesivno napada Aleksandra Vučića

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković; foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u sredu veče da je poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon otvoreni promoter “samoproglašene nezavisnosti Kosova” i govori ono što prija ušima političara u Prištini i “opsesivno napada” predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi FoNet.

Fon Kramon je u intervju za Dojče vele povodom izjave Vučića da Srbija neće priznati Kosovo sve dok je on predsednik, rekla da ne veruje da će to biti poslednja reč predstavnika Vlade Srbije i da čak i srpski predsednik zna da samo uz međusobno priznavanje Kosova postoji put ka EU, a veliki je interes za integraciju Srbije u EU.

Pročitajte više: Fon Kramon: Kada Srbija poboljša stanje demokratije tražićemo otvaranje novih poglavlja 

Petković je u saopštenju ukazao da Srbija, suprotno njenim tvrdnjama, ne kalkuliše sa pitanjem statusa Kosova, jer je stanovište Srbije, za razliku od onog koje zastupa Fon Kramon, utemeljeno na međunarodnom pravu, ali i na evropskim vrednostima.

On je naveo da bi Fon Kramon revnosnije i poštenije obavljala funkciju izvestioca Evropskog parlamenta kada bi deo svog vremena i pažnje posvetila ugroženosti Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Kosovu, činjenici da se na terenu niko ne bavi pitanjem procesuiranja odgovornih za ubistva i otmice novinara.

“Još jednom, sa iskrenim razočaranjem, konstatujem da je velika šteta i za Evropski parlament i za žitelje Kosova i Metohije to što jednu tako odgovornu i potencijalno korisnu funkcija obavlja osoba koja nije spremna da svoj posao radi iskreno i u skladu sa evropskim i demokratskim vrednostima i standardima”, naveo je Petković.

Pročitajte više: Burne reakcije nakon objave Evroposlanice Viole fon kramon 

Povezani članci

Kosovski specijalni sud u Hagu: Sve što treba da znate o ovoj instituciji

EWB

Poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta na debati u Strazburu

EWB

Srbija „uknjižila“ prve poene među evroskepticima

EWB