fbpx
European Western Balkans
Politika

Petrič: Srbija na dobrom putu

BEOGRAD – Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič poručuje da, što brže Evropska unija prevaziđe sopstvenu krizu u kojoj se nalazi, dođe do reforme institucija, to će brže uslediti dalje širenje i smatra da je Srbija na dobrom putu.

Petrič je, u izjavi Tanjugu, rekao da je u ovom trenutku optimističniji nego pre par meseci, što se tiče procesa širenja EU.

“EU je suočena sa teškim krizama, ali koje, čini se, uspeva da prevazilazi. Imamo veći privredni rast. U Austriji ćemo imati privredni rast od 2,4 odsto, što je veoma visoko za industrijalizovanu državu u EU. Ukupno gledano, u EU ima mnogo pozitivnog razvoja. Evrokriza čini se da je pod kontrolom”, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, EU se oporavila od šoka zbog Bregzita i skoncentrisala se na unutrašnja pitanja, zbog čega je nestala svaka pomisao na proširenje.

Međutim, smatra Petrič, sada se zna da pregovori o Bregzitu mogu da se vode u skladu sa interesima zemalja članica, što pokazuje i podatak da populisti više ne traže izlazak iz Unije.

“Sve to je dobro za Zapadni Balkan, posebno Srbiju, jer znači da veća pažnja može biti posvećena regionu. Imam utisak da će moguće brže napredovati u procesu širenja”, ukazao je on.

Petrič je pohvalio Srbiju rekavši da je već otvorila 10 poglavlja u pristupnim pregovorima i da se nalazi na dobrom putu, te da tehnička strana neće biti problem, ali naravno ostaje problem Kosova zbog čega je neophodno nastaviti dijalog.

S tim u vezi je podvukao da treba što pre uspostaviti Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

“Mora biti u interesu Srbije i njenih građana da zemlja što pre uđe u EU, jer u njoj bi došlo do ponovnog ujedinjenja Srba u regionu”, objašnjava Petrič.

Savetovao je i da se reforme koje se sprovode u Srbiji bivaju prepoznate kao mere u sopstvenom interesu.

“Ne treba nešto činiti za EU, već za Srbiju, jer snažno reformisana Srbija biće rado viđeni partner u EU”, poručio je Petrič.

Povezani članci

Fon der Lajen za istovremeno odvijanje pristupanja i reformu procesa

Tanjug

Žiofre: Članstvo Srbije u EU važan cilj u interesu građana

EWB

Zajednička evropska budućnost regiona rešenje za probleme iz prošlosti

EWB