fbpx
European Western Balkans
Region

Petrič: Srbija najvažnija u regionu, vidi budućnost u EU

BEČ – Austrijski ekspert za Balkan i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Volfgang Petrič, ističe da su strani uticaji na Zapadnom Balkanu precenjeni, i da Srbija, kao najvažnija zemlja regiona, budućnost vidi u EU.

Petrič je, u izjavi agenciji APA, rekao da se zemlje zapadnog Balkana moraju pojedinačno ocenjivati.

“Nedavno sam bio u Srbiji i tamo, i pored flertovanja sa Rusijom, video sam da zemlja budućnost vidi u EU. Srbija je najvažnija zemlja regiona i pitanje srpsko-albanskih odnosa, pre svega sa Kosovom, je odlučujuće. Austrija mora tu da se više zalaže pošto u regionu uživa veliki ugled”, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, strani uticaju na Balkanu je precenjen.

“Predsedniku Vladimiru Putinu nije stalo do Balkana, već da se inati EU. Prikazivanje slabosti EU je pravi cilj ruske spoljne politike. Zbog toga je neophodno sa Putinom razgovarati čvrsto, ali konstruktivno”, objasnio je Petrič.

Politika embarga, koju, kako smatra Petrič, u stvari vodi SAD, ne funkcioniše i učinila je stvari još mnogo gorim.

Petrič, međutim, smatra da sankcije sada ne treba bezuslovno ukinuti, ali je stvar diplomatije da se pronađe kompromis sa važnim susedom Rusijom.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini i Kosovu, nekadašnji austrijski diplomata istakao je da su u zaostatku za ostalima u regionu, ali da „politika može tamo više postići“.

Petrič je ocenio da, ako na Kosovu ne budu rešeni politički problemi, odnosno institucija, Priština ni za 30 godina neće biti spremna za pristupanje EU.

U Bosni, prema njegovim rečima, neće biti napretka, ako se ne prevaziđe podela na tri dela države.

Disfunkcionalnost države pogoduje, kako upozorava, potencijalnim islamističkim teroristima.

Međutim, on ističe da se ne treba preceniti uticaj Turske i Saudijske Arabije na Zapadnom Balkanu, dodajući da postoje statistike koje pokazuju da procentualno više džihadista dolazi iz Belgije nego Bosne.

Petrič je ukazao da je nefunkcionišuća država izazov i da EU mora na tome raditi.

Preduslov za pristupanje država regiona EU je svakako reforma Unije, ocenio je on, dodajući da je bitnije od pitanja kada će uslediti pristupanje, svakako koje reforme moraju biti sprovedene u državama kandidatima.

Povezani članci

Makedonija i Bugarska potpisale Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji

EWB Saradnici

Večernje novosti: Mini Maršalov plan za Balkan

EWB

Merkel: Nemačka podrška ulasku BiH u EU i NATO

EWB