fbpx
European Western Balkans
Politika

Petriček i Korčok: EU nije tu da uvrdi ko je u pravu ili ne u pitanjima vezanim za istoriju, jezik ili identitet

Sastanak Evropskog saveta, oktobar 2019; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija nije tu da utvrdi ko je u pravu ili ne u pitanjima vezanim za istoriju, jezik ili identitet, već je potreban direktan i predvidiv proces proširenja na merljivim kriterijumima, jasnim opredeljenjima i političkoj volji, naveli su u autorskom tekstu za EU Observer ministri spoljnih poslova Češke i Slovačke, Tomaš Petriček i Ivan Korčok.

Oni su istakli da Slovačka i Češka nisu bile u stanju da podrže nacrt zaključka Saveta o proširenju, dodajući da su bili “primorani” da deluju kako bi sprečili da se istorijska pitanja uvuku u proces proširenja, a EU preuzme ulogu arbitra.

Oni su ponovili da je jakoj Evropskoj uniji potrebno snažno i stabilno susedstvo.

“To je uvek bio jedan od ključnih ciljeva politike proširenja EU – da pomogne zemljama sa izgledima za članstvo u EU da prihvate pravnu tekovinu Unije i njene vrednosti, kao i da im ponudi partnerstvo ravnopravnih”, istakli su ministri spoljnih poslova Češke i Slovačke.

Prema njihovim rečima, za Slovačku i Češku proširenje nije samo pragmatičan element ambicija EU da ojača svoje mesto globalnog igrača koji ne može da toleriše “zloćudni”  spoljni uticaj u svom susedstvu.

“Naš fokus je sada na državama Zapadnog Balkana u cilju obezbeđivanja sigurnosti i stabilnosti naših najbližih suseda. Trebali bismo držati njihove evropske izglede eksplicitnim i otvorenim. Suprotno bi značilo ostavljati vrata otvorenim za spoljne sile koje su vrlo željne da se probiju s ciljem demontaže i destabilizacije evropskog projekta”, naveli su oni.

U tom kontekstu, Severna Makedonija je primer kako EU šalje mešovite signale državama koje teže članstvu.

“Ova država Zapadnog Balkana već 15 godina se nalazi u središtu nejasnoća. Vremenom je ispunila sve potrebne uslove, čak i one najteže koji su se odnosili na njeno ime. Sumnjamo da bi bilo koja trenutna država članica EU imala kapacitet i volju da učini isto. Ipak, obećana nagrada za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom nije stigla”, naveli su ministri spoljnih poslova.

Oni su ocenili da je pred EU u jesen prošle godine postavljen novi i prilično iznenađujući zahtev – da postane kolektivni sudija istorijskih interpretacija onoga što je ispravno, pogrešno, istinito, netačno u stotinama godina istorije Balkana.

“ Iznad svega, krajem godine bio je zahtev da ova presuda postane formalni deo kriterijuma za pristupanje. Ovo bi EU pretvorilo u arbitra nacionalnih istorija. Ona bi u svakoj fazi pregovora o proširenju morala da razmišlja o tome da li su neke zemlje usklađene sa istorijskim interpretacijama drugih. Prirodna je uloga EU da bude moderator i posrednik. Ipak, ne bi trebalo kolektivno da postane sudija za sporove i nesporazume tokom proteklih stotina godina. To bi predstavljalo veliko odstupanje od principa koji su do sada upravljali procesom proširenja i koji su deo našeg pojačanog pristupa – transparentnosti i predvidljivosti. Ideja o obavezi Severne Makedonije da ispravi navodno pogrešno tumačenje istorije je neprihvatljiva. Dodatni uslovi otvorili bi put daljim bilateralnim zahtevima u budućnosti, potencijalno komplikujući čitav proces u godinama ili čak decenijama koje dolaze”, naveli su oni.

Petriček i Korčok su zaključili da je potreban direktan i predvidiv proces proširenja koji se zasniva na merljivim kriterijumima, jasnim opredeljenjima i političkoj volji, dodajući da EU nije tu da uvrdi ko je u pravu ili ne u pitanjima vezanim za istoriju, jezik ili identitet.

Povezani članci

Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori – opozicija ima većinu glasova

EWB

Han: Zajednički cilj s obe strane Atlantika je Zapadni Balkan u EU

EWB

Joksimović: Do 2020. milijardu evra od EU za reforme

EWB