fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula o izveštaju za Srbiju: Vlasti odbijaju da ispune svoje obaveze na putu ka članstvu u EU

Tonino Picula; Foto: Evropska unija
Tonino Picula; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Demokrata i Socijalista (S&D) reagujući na ocene Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, izjavio je da je su u slučaju Srbije i Turske vlade ove dve zemlje uglavnom krive za značajno kašnjenje u procesu proširenja.

“Sa stalnim nedostacima u oblasti vladavine prava i nedostatkom napretka u reformama vezanim za EU, njihove vlade ne samo da se rugaju demokratiji, već takođe igraju dvostruku igru odbijajući da ispune svoje obaveze kao kandidata za članstvo u EU”, rekao je Picula.

On je pozvao najveću evropsku političku grupaciju Evropsku narodnu partiju (EPP),  čija je pridružena članica Srpska napredna stranka (SNS), da iskoristi svoj uticaj na Aleksandra Vučića i SNS.

„Pozivamo EPP da iskoristi svoj uticaj na Vučića i njegovu stranku SNS koja je povezana sa EPP. Ne smemo da tolerišemo da Srbija razmetljivo jača savezništvo sa Rusijom, dok Putin eskalira svoj brutalni i ilegalni agresorski rat prema Ukrajini i preti svima nama nuklearnim oružjem”, rekao je Picula.

Reagujući na godišnji paket proširenja koji je danas predstavila Evropska komisija, socijalisti i demokrate razočarani su tempom procesa proširenja Zapadnog Balkana. Oni su podvukli da Putinov rat protiv Ukrajine mora biti poziv na buđenje EU da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu, učvršćujući ove zemlje jače u evropsku demokratsku porodicu.

Iz EPP-a su saopštili u sredu da države koje su na strani ratnih huškača ne mogu biti kandidati za Evropsku uniju (EU). Dodali su da EU nije samo ekonomska unija, već zajednica zasnovana na vrednostima.

“Zemlje koje žele da budu deo bloka moraju da budu usklađene sa našim vrednostima. To se posebno odnosi na njihovu politiku prema Rusiji. Zemlje kandidati za članstvo u EU ne mogu da nastave da posluju kao i obično ili da usklađuju svoje spoljnopolitičke strategije sa ratnohuškačkim režimom“, naveli su evropski poslanici Rasa Juknevičijene i Paulo Rangel u saopštenju ispred EPP-a.

Povezani članci

Evropski parlament izglasao rezoluciju Tonina Picule, usvojen amandman o preispitivanju EU u fondova u Srbiji

EWB

NVO: Sve izvesniji prekid pregovora o ulasku Srbije u EU

EWB

Dačić: Članstvo u EU ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije

EWB