fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula: Ponašanje vlasti u Srbiji odstupa od demokratskih standarda

Tonino Picula; Foto: Evropska unija
Tonino Picula; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ponašanje vlasti u Srbiji već duže vreme odstupa od demokratskih standarda, da bi od izbijanja pandemije postalo još rigidnije, upozorio je izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, Tonino Picula, prenosi portal Nova.rs.

Predsednik Vučić odlučio je da u Srbiji uvede vanredno stanje bez vremenskog ograničenja, kojim je drastično ograničio ne samo kretanje građana, nego i reducirao neka temeljna prava, poput prava na slobodu izražavanja ili pravo na pošten sudski postupak”, rekao je Picula.

On je naglasio da bi u ovakvim kriznim situacijama potezi vlasti trebalo da budu sveobuhvatni, ali i primereni težini (ne)prilika.

Na pitanje kako komentariše to što se predsednik Srbije zbog dopremanja opreme upadljivo zahvaljivao Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Norveškoj, dok je EU retko pominjao, Picula je rekao da predsednik Srbije time “igra na emocije ljudi”.

“Kad pominjemo Kinu, Rusiju ili Mađarsku, predsednik Vučić voli da održava dojam prisnosti sa predsednicima tih država. On igra na emocije ljudi kojima je teško razumeti kako je demokratija optimalan, ali i zahtevan proces”, rekao je Picula, dodajući da veliki broj građana u Srbiji živi u relativnoj nemaštini, opterećen svežim i snažnim autoritarnim nasleđem, te im pojednostavljena i autokratska rešenja izgledaju privlačno.

On je podsetio da je EU Srbiji dostavila direktnu pomoć za borbu protiv COVID-19 u iznosu 15 miliona evra, kao i dodatnih 94 miliona evra iz IPA fondova koja nisu potrošena, te će moći da budu iskorišćeni za sprečavanje zaraze i sanaciju posledica pandemija i dodao da treća tranša od dodatnih 57,6 miliona evra može da bude na raspolaganju iz IPA sredstava.

Picula je napomenuo da predsednik Srbije sve vreme pokušava da održava utisak uspešnog balansiranja između Brisela, Moskve i Pekinga iako je Srbija na samom početku otvaranja pregovora o članstvu u EU prihvatila da će vremenom morati u potpunosti da uskladi svoju spoljnu politiku za zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

“Taj proces se redovno prati kroz izveštaje o napreku. Ako se udaljavanje nastavi, teško mogu zamisliti uspešno zaključenje pregovora o članstvu ili kompletiranje ratifikacijskih postupaka u parlamentima svih država članica EU”, rekao je Picula.

On je istakao da novi izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji očekuje na jesen i da se kao član Odbora za spoljne poslove nada da će on odražavati realnu situaciju i poslužiti za korekciju svega što treba menjati.

Tonino Picula je jedan od potpisnika pisma koji su poslanici EP uputili komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju, u kome su upozorili na “ekstremno uznemirujuću” situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Takođe, oni su od komesara zatražili da se jasno izjasni o “ekstremno ozbiljnom“ razvoju situacije u Srbiji i izjavama uperenim protiv EU, kao i šta Brisel može konkretno da uradi da bi se suočio sa “ekstremnim“ merama Vlade Srbije.

Poslanici traže od Varheljija i da utvrdi koje političke poteze bi Evropska komisija mogla da povuče u kontekstu procesa proširenja evropskih aspiracija Srbije, u slučaju da Vlada u Beogradu odbije da povuče represivne poteze i u potpunosti poštuje osnovne evropske vrednosti.

Odgovor na pismo biće dostavljen pre kraja maja, rečeno je iz Evropske komisije, prenosi N1. Kako su naveli, odgovor će biti dostavljen u predviđenom roku od šest nedelja.

Povezani članci

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

EWB

GREKO: Srbija samo delimično primenila preporuke za borbu protiv korupcije

EWB

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

EWB