fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula: Prizori policijske brutalnosti u Srbiji šokantni, vlast da se uzdrži od nasilnih reakcija

Tonino Picula; Foto: Evropska unija
Tonino Picula; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe Socijalista i demokrata (S&D), u komentaru o situaciji u Srbiji izjavio je da su slike policijske brutalnosti šokantne i pozvao vlasti da se uzdrže od nasilja, a demonstrante da svoje zahteve mirno izlože.

“Prizori policijske brutalnosti prema demonstrantima na ulicama Beograda su šokantni. Mirni protesti građana protiv nedoslednosti srpske vlade i predsednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom korona virusom, kao i najave novog policijskog časa nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa”, izjavio je Picula.

On je dodao da slike nasilja građani Srbije i šire su uopšte imali priliku da vide zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija (poput televizije N1 i portala Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovno izveštavaju i o razmerama pandemije COVID-19.

“Razočarale su me bez ikakvih dokaza i temelja juče izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno s još dve kolegice iz Evropskog parlamenta potpirujem nerede u toj zemlji. Nažalost, to je rezultat nastavka represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji koja se videla i u neslaganju nekolicine zemalja članica EU da nastave sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Ovakva retorika ujedno podseća na Vučićevo umanjivanje važnosti materijalne i finansijske pomoći EU Srbiji u borbi protiv pandemije”, rekao je Picula.

On je pozvao vođstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija na proteste u Beogradu i Srbiji, a demonstrante da svoje zahteve mirno i argumentovano predstave.

“Ujedno očekujem od kolega iz Europske narodne partije (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu sa kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Evropi i prećutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije politike i vrednosti su u direktnoj suprotnosti sa zajedničkim evropskim vrednostima”, stoji u saopštenju.

Picula je takođe istakao da su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osetnom napretku na putu Srbije u Evropsku uniju.

Povezani članci

Bilčik: Vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku ka EU

EWB

Brnabić se sastala predsednikom EP

EWB

Ko su evropski poslanici koji su “kroz iglene uši prošli u EP”?

EWB