fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula: Srbija ima otvorenu EU perspektivu, ali…

Tonino Picula; Foto: Evropska unija
Tonino Picula; Foto: Evropska unija

BON – Hrvatski evroposlanik Tonino Picula smatra da Srbija ima otvorenu EU perspektivu, ali sumnja u iskrenost Srbije i njenu realnu volju za pristupanjem Uniji, jer kako tvrd,i vlast u Srbiji svoju sudbinu, vezuje “u velikoj meri” uz Rusiju.

Picula, koji je i izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za finansijski instrument pretpristupne pomoći IPA III i koji je na tom položaju zadužen za regulisanje uslova za dodelu 14,5 milijardi evra za šest država Zapadnog Balkana koje još nisu članice EU, ocenio je da problemi na kojima će morati da se insistira u zemljama regiona jesu slabo funkcionisanje institucija i onih koji sprovode vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava, efikasnost sudstva, zaštitu manjina i zaštitu životne sredine.

Govoreći o Hrvatskoj, on veruje “da BiH, Kosovo, Srbija i Crna Gora u kategorijama vladavine prava, zaštite ljudskih prava i generalnog institucionalnog razvoja i dalje imaju mnogo da nauče od Hrvatske”, uz objašnjenje da je Hrvatska zbog nasleđenih slabosti nastalih tokom ratnih i autoritarnih devedesetih bila pod mnogo većom lupom EU.

“Bez toga, članstvo u EU je za zemlje regiona teško ostvarljiv cilj. S druge strane, kao članica EU, Hrvatska može i trebalo bi da uveri druge zemlje-članice da nam je u zajedničkom interesu integrisani Zapadni Balkan i da za to pridobije dodatne saveznike”, smatra Picula.

Upitan da prokomentariše česte nesuglasice hrvatskih političara na vlasti sa kolegama iz Srbije i BiH, on je rekao da ima utisak da desničarske vlade u svim tim zemljama koriste nerešena pitanja, poput granica i međunacionalnih tenzija, za mobilizaciju svojih birača, naročito pre izbora.

“Odgovore na druga, egzistencijalna pitanja gotovo i da ne nude. Odnosi između Hrvatske i Srbije opterećeni su, očekivano, pitanjem nerazrešenih ratnih zločina, sudbina ubijenih i nestalih, kao i vraćanjem imovine i povratkom izbeglica. Pokazalo se da političarima desnog spektra takva pitanja i nije u interesu da rešavaju”, zaključio je Picula.

Povezani članci

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

EWB

Picula: Zajedničko za Jovanjicu, Krušik i Savamalu je da vode u smeru ka SNS

EWB

Nemačko predsedavanje EU: Proširenje će biti važna tema, ali napredak zavisi od vladavine prava

EWB