fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula: Zajedničko za Jovanjicu, Krušik i Savamalu je da vode u smeru ka SNS

Tonino Picula; Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula je govoreći o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojem se traži rešavanje afera kao što su Jovanjica, Krušik i Savamala, ocenio da je zajedničko svim tim slučajevima što “rukavci istraga i protagonisti” vode u smeru Srpske napredne stranke (SNS).

„Gotovo svi vode u smeru SNS i pripadnika represivnog aparata, odnosno oslanjaju se na vlast. U slučaju Jovanjica pokazalo se čak da su od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza dobili oko 3,9 milona evra subvencija za proizvodnju industrijske konoplje za koju se pokazalo da je više reaktivna“, ukazao je Picula u intervjuu za dnevni list Danas. 

Govoreći o aferi Savamala, Picula je podsetio da se  uskoro navršava pet godina od tog događaja i dodao da je dovoljno pogledati kome je bilo u interesu hitno porušiti objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu.

„U tome bi se mogao naći o dogovor na vaše pitanje“, odgovorio je Picula na pitanje da li će vlasti Srbije ozbiljno razmotriti te „opomene“ Evropskog parlamenta.

Na pitanje o njegovom nacrtu izveštaja EP za Crnu Goru, u kojem je istaknuta potreba za saradnjom i „kohabitacijom“ bivše i nove vlasti zarad napretka zemlje, Picula je rekao da je, uz neke ispade, prvi prenos vlasti u Crnoj Gori za 30 godina prošao mirno i pokazao kapacitete političara.

“Nije samo reč o sučeljavanju na relaciji Vlada – predsednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahteva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Ne bez osnove, nameće se i činjenica da je za deo vladajuće većine upitan i sam koncept crnogorske državnosti i suvereniteta”, rekao je on.

Povezani članci

Lideri opozicije sledeće nedelje na diskusiji u Evropskom parlamentu

EWB

Fajon zabrinuta zbog atmosfere na izborima

EWB

Evropska komisija preporučila otvaranje granica sa Srbijom od 1. jula

EWB