fbpx
European Western Balkans
Politika

Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova za borbu protiv COVID-19

Tonino Picula; Foto: Evropska unija
Tonino Picula; Foto: Evropska unija

BRISEL – Parlamentarna grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zatražila je od Evropske komisije i zemalja članica EU da omoguće da se nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) preusmere za pomoć zemaljama Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa.

Kao jedan od inicijatora ovog predloga Tonino Picula izjavio je da bi prvi dokaz solidarnosti bio da se najbližim susedima pomogne u opremanju zdravstvenog sistema kako bi se lakše suzbilo širenje koronavirusa.

„Ne smemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore sa ovom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi zdravstveni sistemi prečesto su nedovoljno finansirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje“, rekao je Picula.

On je naglasio da zbog svega toga Zapadni Balkan mora biti isključen iz „autorizacije izvoza zaštitne opreme“ u treće zemlje, kao i da ovom regionu mora biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavlja u Evropskoj uniji.

„Nužna je fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa. Poput zemalja članica, zemlje Zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i preduzimanje drugih mera nužnih za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa“, poručio je Picula.

On je ponovio da se uprkos vanrednim okolnostima, proces proširenja mora nastaviti pojačanom dinamikom, koja je omogućena novom metodologijom i pozdravio odluku holandskog parlamenta kojom je dato zeleno svetlo ove države za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Povezani članci

Srbija glasala za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava

EWB

Opozicija reagovala na izveštaj EP: RTS da ga objavi u celini

EWB

Kovačević: Nadam se da će Poglavlje 18 uskoro biti otvoreno

EWB