fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Pismo evroparlamentaraca Varheljiju: Zabrinuti smo zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji

Komesar Oliver Varhelji; Foto: Evropska unija

BRISEL – Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju u vezi sa “sve većim kineskim uticajem u Srbiji i predstojećom štetom po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost, prenosi N1.

Kako se navodi, pismo su inicirali evropski poslanici Miriam Lekman iz Evropske narodne partije i Rajnhard Butikofer (Zeleni), oboje kopredsedavajući Interparlamentarnog saveza za Kinu (IPAC). Oni su skrenuli pažnju na „niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smeredeva, Bora i Kostolca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu” i pozivaju poverenika da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja.

Butikofer, koji je takođe i predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Kinom, istakao je da su kineske investicije teške industrije dovele do dramatičnog nivoa zagađenja vazduha, dok je kvalitet pijaće vode ugrožen, što ozbiljno ugrožava bunare i ljude koji žive u blizini.

„Ali ovo nije problem samo za zajednice na ugroženim mestima. Nijednom stranom investitoru ne sme biti dozvoljeno da ignoriše ili zaobiđe zajedničke evropske standarde koji su dogovoreni upravo zato što zagađenje i šteta po životnu sredinu ne poznaju nacionalne granice“, izjavio je Butikofer, navodi N1.

Lekman je istakla da ove investicije i njihov uticaj simbolizuju sve veći uticaj Kine u Srbiji i drugde.

“Kineskim investicionim projektima nedostaje transparentnost i održivost, a pored štete po životnu sredinu imaju i korozivan efekat na upravljanje. Zbog toga je važno da Evropska unija pozove srpsku vladu da se pozabavi uticajem ovih investicija, kao i da poštuje domaće zakonodavstvo i propise donete u procesu pristupanja EU“, rekla je Lekman.

Pročitajte više: Parlament Srbije – na stranputici energetske gladi ili autoputu ekološke odgovornosti

Povezani članci

Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do kraja juna

EWB

Panel diskusija “Srbija i Pariski sporazum”

EWB

Maša: EU podržava Srbiju u suočavanju sa klimatskim promenama

EWB