fbpx
European Western Balkans
Region

Pismo ministara spoljnih poslova ZB o ograničenjima na izvoz medicinske opreme upućeno Evropskoj komisiji

Zajednička fotografija ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Skoplju;; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije

SKOPLJE – Na inicijativu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Nikole Dimitrova, ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana uputili su juče pismo evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju i visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju sa zahtevom da se region izuzme iz uredbe EU kojom su određeni medicinski proizvodi za ličnu zaštitu stavljeni pod režim izvoznih ograničenja ili posebne dozvole za izvoz.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, koronavirus se proširio na sve delove kontinenta, a da bismo ga pobedili potrebna je solidarnost i međusobna saradnja.

„S obzirom na to da su svugde na liniji fronta s koronavirusom zdravstveni radnici, svi moramo osigurati da oni imaju medicinsku opremu za ličnu zaštitu u svakom trenutku i u dovoljnim količinama. Zbog toga smo se mi, partneri iz regiona, ujedinili i hitno predložili Evropskoj komisiji da revidira postojeću uredbu kako bi omogućila da se region izuzme od potrebe za posebnim dozvolama za izvoz“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zapadni Balkan deo Evrope, okružen državama članicama EU i da će izuzeće poslati snažan signal da svi mi kao Evropljani radimo zajedno da se uspešno suočimo sa koronavirusom i prevaziđemo ovaj ogroman izazov.

Evropska komisija, koja je odgovorna za trgovinsku politiku EU, usvojila je 15. marta Uredbu kojom se od država članica traži da izdaju dozvole za izvoz medicinske opreme neophodne za borbu protiv krize COVID-19.

Povezani članci

Haradinaj proglasio pobedu “ratne koalicije”

EWB

Ekonomist: Stabilokratija na Zapadnom Balkanu je recept za nestabilnost

EWB

Gabrijel: Potrebno pružiti veću podršku Zapadnom Balkanu

EWB