fbpx
European Western Balkans
Politika

Pismo nemačke vlade vlastima u Srbiji: Neodržavanje Europrajda enorman korak unazad

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BEOGRAD – “Cela Evropa gleda u Srbiju u ovom trenutku. Građani mnogih evropskih država biće gosti Beograda. Bio bi fatalan signal i enorman korak unazad ukoliko vrhunac “Evroprajda 2022.” ne bude mogao da se održi ili da bude zaštićen na adekvatan način”, stoji u pismu poverenika nemačke vlade za LGBTIQ+ zajednicu Svena Lemana adresiranom predsedniku i premijerki Srbije.

Kako prenosi Nova.rs,  u pismu se podseća da je šetnja planirana za 17. septembar vrhunac Europrajda 2022.

“Izlazak na ulice samouvereno i vidljivo, za prava i prihvatanje LGBTIQ+ zajednice je osnovna poruka svakog Prajda. Imati mogućnost da se javno suprotstavite diskriminaciji, stigmatizaciji i mržnji, je nešto veoma pokretački i dirljivo i to ne samo za LGBTIQ+ zajednicu. Kao integralni deo demokratski uređene države i poštovanja suživota, to je veoma važno za društvo u celini”, stoji u pismu Svena Lemana.

Leman dodaje da je “svestan protesta protiv ovog veoma značajnog simbola”, ali da je cilj takvih protesta samo širenje straha.

“Zato je važno da ovi protesti ne postignu svoj cilj, a to je da se zabrani ili da se ne brani pravo na slobodu okupljanja i izažavanja LGBTIQ+ zajednice”, stoji u pismu upućenom Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.

Srpske vlasti i bezbednosni organi pozivaju se da “posebno u ovim kritičnim momentim”, stanu iza LGBTIQ+ zajednice i obezbede da se marš održi  mirno i bezbedno.

Povezani članci

Bilčik: Zapadni Balkan treba da bude uveren u nastavak proširenja EU

EWB

Nacionalni konvent o rešenju za Kosovo: Prioriteti mir, bezbednost, EU integracije

EWB

Junker: Srbija jedan od lidera za ulazak u EU

EWB