fbpx
European Western Balkans
Politika

Pismo opozicije evroparlamentarcima: Skupština deo propagadne mašinerije vladajuće stranke

Foto: FoNet

BEOGRAD – Četiri opozicione proevropske stranke i pokreta DS, Ne davimo Beograd (NDBG), Zajedno i SRCE juče su uputile pismo evroparlamentarcima Vladimiru Bilčiku i Matjažu Nemecu, koji su nedavno boravili u Srbiji u nameri da se normalizuju odnosi i komunikcija vlasti i opozicije u parlamentu, prenosi Nova.rs. 

U pismu se navodi da je normalizacije komunikacije i odnosa u parlamentu veoma važan deo ukupne normalizacije odnosa i prevazilaženja dubokih podela u celom društvu. Lideri opozicionih partija su u pismu ocenili da su te podele svesno izazvane “opštom zloupotrebom institucija, kontrolom medija i obesmišljavanjem važne uloge parlamenta”.

“Parlament je postao zaštitnik lika i dela Aleksandra Vučića i deo propagandne izborne mašinerije vladajuće stranke. U tu svrhu koriste se sva raspoloživa sredstva uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljanje i grupe zloupotrebe procedura koje vređaju zdrav razum. Parlament je postao servis Aleksandra Vučića i ostatka izvršne vlasti i u potpunosti je izgubio kontrolu funkciju”, navodi se u pismu opozicionih stranaka i pokreta poslanicima EP.

Oni upozoravaju da će misija evroparlamentarac biti “veoma otežana ukoliko, istovremeno sa pokušajima da se normalizuje komunikacije i odnosi u parlamentu, EU ne radi na otklanjanju glavnih uzroka dubokih političkih problema.

“Glavni uzroci su odusustvo vladavine prava i podele vlasti, zarobljene institucije, neslobodni mediji, i možda najvažnije, kontrolisan i pristrasan izborni proces. Insitutucije su pod kontrolom jednog čoveka koji oličava jedinstvo vlasti koje se javno opravdava prividnom stabilnošću i ubedljivim izbornim pobedama u izbornom procesu sa unapred poznatim ishodom. Srbije ne sme postati oaza bezakonja i utočište za diktaturu u Evropi”, navodi se.

Dodaje se da bi zbog sve toga misiju Evropskog parlamenta bilo potrebno proširiti i na ključne aktere i ključne probleme u društvu, pre svega na stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Pismo su potpisali lider DS-a Zoran Lutovac, Radomir Lazović ispred Ne davimo Beograd, predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš i kopredsednica koalicije Zajedno Biljana Stojković.

Povezani članci

Međak: Pristupanje je zajednički proces Srbije i EU

EWB

I Bajden i Tramp su u čestitkama Vučiću pozvali na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Sofija Popović

Misija ODIHR: Uočeno kršenje podele između države i stranaka, medijska neravnoteža

EWB