fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Pismo poslanika EP vlastima u Srbiji: Potpuna zabrana Europrajda nije pravo rešenje

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje. ”

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić ali i ministarka za evropske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović u pismu se podsećaju i na obaveze predviđene  Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP), gde se Srbija i EU pozivaju da prepoznaju značaj vladavine prava i poštovanje ljudskih prava.

Zbog svega toga poslanici apeluju na rukovodstvo Vlade Srbije da: omogući da se Europrajd održi po planu, dodatno obaveže na angažovanje dovoljno organa za sprovođenje zakona kako bi se osigurala bezbednost skupa, i da pokrenu dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

U pismu se kaže i da je odluka da Beograd bude domaćin Europrajda 2022. godine došla sa mnogo očekivanja, s obzirom na dugogodišnju borbu za ravnopravnost LGBTQ+ populacije ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Ovo bi Beograd učinilo prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van Evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ+ zajednicu. Održaće se tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda”, stoji u pismu evroparlamentaraca.

Ocenjuje se da je manifestacija značajna i zbog činjenice da se LGBTQ+ populacija i dalje suočava sa diskriminacijom kako na Balkanu, tako i u drugim delovima Evrope.

“Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Pošto su se poslanici Evropskog parlamenta obavezali da se bore za ravnopravnost u svim njenim oblicima, a posebno LGBTQ+ ravnopravnost kroz rad grupe za LGBTQ+ prava, duboko cenimo političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda”, stoji u pismu koje su poslanici EP uputili danas vlastima u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Europrajda neće biti te da mogu da ga zovu “Bajden, Putin i Zelenski”, da država svoju odluku promeniti neće.

Povezani članci

Kontroverze oko izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji: Pritisci na poslanike prvi put u tekstu

EWB

Han i Dali čestitali Srbiji otvaranje dva poglavlja

EWB

Dragan Đilas (SSP) i Dejan Nikolić (DS) učesnici na sastanku Partije evropskih socijalista

EWB