fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Država treba da posmatra civilno društvo kao ključno za demokratiju

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Snažno civilno društvo je ključna komponenta svakog demokratskog sistema i državne institucije bi to trebalo da prepoznaju i tako ga tretiraju, poručila je potparolka Evropske komisije Ana Pisonero na upit EWB-a o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca za informacije o transakcijama novinara i nevladinih organizacija.

“Organizacije civilnog društva i branitelji ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima i moraju biti u mogućnosti da slobodno rade”, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da je borba protiv pranja novca istovremeno važan stub integracije Srbije u Evropsku uniju.

Pisonero je istakla da Evropska komisija pomno prati izveštaje o zahtevu Uprave za sprečavanje pranja novca za informacije o finansijskim tokovima i drugim bankarskim detaljima pojedinaca, medijskih kuća i OCD.

“Očekujemo dalje informacije od nadležnih organa o zahtevu, uključujući informacije u vezi sa kriterijumima za izbor”, zaključila je Pisonero.

Podsećamo, Uprava za sprečavanje pranja novca zahteva pristup bankarskim dokumentima tokom prošle godine kako bi utvrdilo da li su nevladine organizacije i pojedinci povezani sa pranjem novca ili operacijama finansiranja terorizma.

Uočljivo je da se na ovoj listi nalaze imena mnogih pojedinaca i organizacija koji otvoreno kritikuju vladu. Organizacije civilnog društva na listi gotovo isključivo se zalažu za pristupanje Srbiji EU i sprovođenje relevantnih reformi.

Povezani članci

DW: Nemački Liberali traže od Berlina veći fokus na Zapadni Balkan

EWB

Novi amandmani na Rezoluciju o Srbiji: Od Savamale, preko malih hidroelktrana do ratnih zločina

Aleksandar Ivković

Lamert i četiri predstavnika opozicije o stanju u Srbiji

EWB