fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: EU ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Inicijativa Kovaks, glavni doprinos Evropske Unije, biće ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan, rekla je za EWB portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da će Srbija dobiti tek u četvrtom kvartalu 2021. vakcinu protiv koronavirusa, koja će biti registrovana u EU, Pisonero je podsetila na izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je istakla da će EU koordinisati doniranje vakcina za države Zapadnog Balkana.

“Evropska unija će koordinisati doniranje vakcina od strane država članica, posebno radi zaštite zdravstvenih radnika na zapadnom Balkanu i u našem susedstvu”, rekla je Fon der Lajen u petak na konferenciji za medije.

Pisonero je istakla da EU ispituje na koji način može vakcine da stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija.

“Paralelno, i kako bi osigurala da vakcinacija može započeti što ranije, EU takođe istražuje kako da vakcine stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacija ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, rekla je Pisonero.

Ona je dodala da Evropska komisija poziva sve zemlje Zapadnog Balkana da razviju svoje strategije vakcinacije u skladu sa smernicama koje je Evropska komisija dala državama članicama, kao i da je EU spremna da ponudi pomoć.

Podsećamo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je u razgovoru sa proizvođačem vakcine, koja će biti uskoro registrovana u EU, saznala da Srbija može da dobije vakcinu tek u četvrtom kvartalu 2021, jer su sve doze rasprodate.

Prema njenim rečima, gotovo sve zalihe Fajzerove vakcine, otići će u bogate zemlje, koje su već kupile 96% te vakcine.

“Nabavka vakcina je skup proces. Za sve vakcine, bilateralno ili kroz međunarodne mehanizme, kao što je Kovaks, avansno morate da platite da stanete u taj red. Da izdvojite iz budžeta koji je već iscrpljen. Ako ne možete, vi ne stajete u red, što znači da nemate vakcinu tokom 2021. godine”, rekla je Brnabić.

Kako je istakla, devet od deset siromašnih zemalja verovatno neće moći da dobije vakcinu u 2021. godini, jer su zapadne zemlje već kupile više od polovine zaliha svih vakcina predviđenih za proizvodnju sledeće godine putem avansnih naloga, a da će to pokriti svega 14 odsto svetske populacije.

Premijerka je navela primer da je Kanada unapred kupila toliko vakcina da može pet puta da vakciniše svakog Kanađanina.

Ipak, u subotu Brnabić je izjavila da će Srbiji prve vakcine protiv koronavirusa biti dostavljene pre kraja godine, tako će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu.

Beogradski mediji preneli su da je premijerka izjavila da je njena izjava o vakcinama pogrešno protumačena u medijima, odnosno da je govorila da je samo jedna kompanija navela da Srbija može da dobije vakcinu tek u decembru 2021.

“Razgovaramo sa svim kompanijama. Srbija nije zemlja kakva je bila ranije, već zemlja koja danas ima političku snagu i kredibilitet. Tu vakcinu ćemo zaista i imati u decembru ove godine”, rekla je Brnabić.

Povezani članci

Kmezić: Zapadni Balkan da se iskreno posveti reformama

EWB

Biber: U Nemačkoj se ohladio entuzijazam koji je postojao prema Vučiću

EWB

Jakovčić: Vlasti u Srbiji učinile niz pozitivnih koraka ka EU

EWB