fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: EU osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero istakla je Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare, bilo fizičke ili verbalne.

Pisonero je na svom Tviteru napisala da bi novinari trebalo da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem ili zastrašivanjem.

“Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem. Evropska unija osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare, fizičke ili verbalne”, objavila je Ana Pisonero.

Genoveva Ruiz Kalavera, Direktorka za Zapadni Balkan Direktorata za evropsku susedsku politiku i politiku proširenja, poslala je poruku čitavom Zapadnom Balkanu, da je sloboda medija fundametnalna za demokratiju ali i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da osumnjičeni vođa kriminalne grupe Veljko Belivuk sarađuje sa portalom KRIK, te da je to njegov “privatni medij” sa kojim ima “tajni dil”.

Nevladine organizacije, koalicija medijskih i novinarskih udruženja, kao i opozicija upozorili su juče da je u toku još jedna kapanja protiv nezavisnih medija u Srbiji, čija su glavna meta novinari istraživačkog portala KRIK iz Beograda.

“Već drugi dan na naslovnicama tabloida i u programima prorežimskih medija targetirani su Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i njen urednik Stevan Dojčinović, kako bi se umanjio značaj njihovog rada i otkrića o kojima pišu”, navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodina (NDNV).

Oni su pozvali tužilaštvo da reaguje, a građanima da podrže redakciju KRIK-a i njen rad, dodajući da će obavestiti međunarodne organizacije i asocijacije o “novom brutalom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji”, prenosi N1. 

“Upozoravamo sve nadležne insitutcije, da ovkavi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina”, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Bilčik: Glasanje o Izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu 24. i 25. marta

EWB

Završen sastanak vlasti i opozicije bez posredovanja EP, mediji najavljuju izbore 3. aprila

EWB

Bivši evroposlanici Kukan i Flekenštajn se vraćaju u dijalog vlasti i opozicije

EWB