fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Evropska komisija je spremna da podrži Srbiju na putu ka EU

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija i dalje je spremna da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Nova.rs, dodajući da EK računa da će srpska vlada ubrzati reforme u svim oblastima.

Kako je istakla, ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u oblastima vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

“Naš nedavno objavljeni izveštaj pokazuje da nivo napretka Srbije varira u zavisnosti od područja. Bila je ovo veoma teška godina. Stoga računamo na to da će srpska vlada, jednom uspostavljena, ubrzati reforme u svim oblastima”, rekla je Pisonero.

Prema njenim rečima, reforme moraju da se nastave u svim oblastima u okviru poglavlja o vladavini prava.

“Brojni prioriteti i preporuke navedeni su u izveštaju Komisije, a svi su važni da bi Srbija napredovala”, navela je potparolka Evropske komisije.

Pisonero je naglasila da je Izveštaj prepoznao da je Srbija usvojila novu medijsku strategiju koja je identifikovala glavne izazove povezane sa slobodom medija u Srbiji.

“Ova strategija može pružiti solidnu osnovu za potrebne reforme. Utvrđeno je i da ova strategija još uvek nije primenjena, stoga ostaje zadatak za novu Vladu da to i uradi”, rekla je Pisonero.

Kako je navela, pregovarački okvir sa Srbijom predviđa da treba obezbediti ukupnu ravnotežu u toku pregovora u svim poglavljima, a to znači da ako Srbija zaostaje u ključnim poglavljima vladavine prava ili dijalogu sa Prištinom, Komisija može da predloži, a Savet da usvoji odluku o usporavanju pregovora u drugim oblastima.

“U ovogodišnjoj komunikaciji Komisija prvi put ocenjuje ukupnu ravnotežu u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom. Naša procena o Srbiji je da je trenutno obezbeđena ukupna ravnoteža između napretka u vladavini prava i normalizacije, sa jedne strane, i napretka u pregovorima u više poglavlja, sa druge strane”, rekla je Pisonero.

Na pitanje kakve su šanse da Srbja do kraja godine otvori bar jedno poglavlje, Pisonero je objasnila da države članice donose odluku o otvaranju poglavlja, kao i da se trenutno o određenim poglavljima raspravlja u Savetu.

Kada je u pitanju vanparlamentarna opozicija u Srbiji, Pisonero je ponovila stav EU da bojkot nije rešenje, kao i da će Unija uvek da podstiče sve političke snage da učestvuju u izbornom procesu.

“To je najbolji način da se zastupa i brani interes njihovih birača. S obzirom na to, Komsija stupa u širok dijalog sa svim relevantnim zainteresovanim stranama. Komesar Varhelji sastao se sa nekoliko predstavnika opozicije tokom posete Srbiji”, rekla je Pisonero.

Ona je zaključila da je širok međustranački i društveni konsenzus o reformama povezanim sa EU od vitalnog značaja za napredak Srbije na njenom putu ka Evropskoj Uniji, te da u tom svetlu Unija podržava međustranački dijalog koji vodi Evropski parlament i koji može i dalje da pruži koristan okvir za napredak.

Povezani članci

I zvanično Severna Makedonija: Prespanski sporazum stupio na snagu

EWB

Pored ispunjavanja merila Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU

EWB

Reporteri bez granica: Srbija na 93. mestu po slobodi medija

EWB