fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Komesar Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas na koordinacionom sastanku sa Zapadnim Balkanom da će EU izdvojiti sredstva i pomoći koordinaciji aranžmana kako bi se osiguralo da vakcine protiv COVID-19 blagovremeno postanu dostupne i Zapadnom Balkanu, kaže za EWB Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije.

Pisonero je demantovala navode pojedinih medija u Srbiji, koji su danas preneli da vakcine registrovane u EU neće stići na Zapadni Balkan pre maja 2021. godine.

“Komesar Varhelji nije rekao da vakcine neće stići pre maja. Radimo na rešenju koje će omogućiti EU da stavi na raspolaganje vakcine Zapadnom Balkanu donacijom država članica EU ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, istakla je Pisonero.

Prema njenim rečima to bi bilo privremeno rešenje za prevazilaženje vremenskog jaza, dok vakcine iz COVAX sistema ne budu široko dostupne.

Ona je ponovila da se Zapadni Balkan poziva da razvije svoje strategije u skladu sa smernicama koje je Komisija dala državama članicama, kao i da je EU spremna da ponudi pomoć.

Povezani članci

Rahoj ne dolazi na samit EU – Zapadni Balkan zbog Kosova?

EWB

Bilčik: Skupština Srbije primarni partner za međustranački dijalog

EWB

Istraživanje javnog mnjenja: Većina Makedonaca glasaće “da”

EWB