fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Mnoge projekte koji su spomenuti u Vašingtonu već finansira EU

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije nadležna za proširenje Ana Pisonero izjavila je da su mnogi projekti koji se spominju u dokumentima potpisanim u Vašingtonu 4. septembra već obuhvaćeni u Okviru za investicije zapadnog Balkana.

“Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo autoput mira i već je odobrila investicije za prve deonice autoputa u Srbiji i na Kosovu”, navela je Pisonero u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima Pisonero, neki od spomenutih projekata su novi i treba ih temeljeno proceniti “u smislu izvodljivosti i kompatibilnosti, kao i planova EU za region”.

Ona je pozdravila “finansijski doprinos” Sjedinjenih Država i izrazila spremnost EU za saradnju na relaciji Brisel – Vašington. Finansijska podrška SAD je, prema rečima Ane Pisonero, posebno važna u trenutku kada EU radi da ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, koji će Komisija objaviti najverovatnije narednog meseca.

“Cilj ovog (EU) paketa je približiti region EU i stvoriti više nego potrebna radna mesta u korist preduzeća i građana”, poručila je Pisonero, istakavši da će “okosnica ovog plana” biti povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnje energije, kao i digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup internetu.

Povezani članci

Brnabić: Mi smo odgovorna i transparentna vlada i želimo slobodne medije

EWB

Junker: Nedovršen posao po pitanju konkretne EU perspektive Zapadnog Balkana

EWB

Izborni cenzus zvanično spušten na 3%

EWB