fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero o prekidu programa “N1” i “Nova S”: Očekujemo nesmetanu slobodu medija u Srbiji

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Slobodno izveštavanje, sloboda medija i pluralizam su važne stvari za svako demokratsko društvo, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Ovo je ujedno i prva reakcija iz Evropske unije na prekid programa televizija “N1” i “Nova S”.

Od ponoći 6. decembra ove dve televizije su umesto redovnog programa u ponoć stavile isti natpis “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”. Bez dodatnog objašnjenja dve televizije stavile su isti natpis i na svoje društvene mreže.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je za N1 da EU od Srbije očekuje da stvori okruženje u kome se moraju nesmetano osigurati medijske slobode i sloboda izražavanja.

Foto: N1

“Što se nas tiče, jasno je i da očekujemo od Srbije da bez daljeg odlaganja primeni Akcioni plan koji je predstavila u okviru svoje medijske strategije”, poručila je Pisonero, pošto je evropski dopisnik N1 obavestio o tome da televizije N1 i Nova S od ponoći, umesto programa, emituju telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”

Pisonero je istakla da sloboda izražavanja, sloboda medija i medijski pluralizam predstavljaju ključnu osnovu svakog demokratskog društva „i to moramo podržati“.

„Kada je u pitanju Srbija, svesni smo situacije i želim da vas podsetim na izveštaj o napretku koji nije tako davno objavljen“, poručila je Pisonero za N1.

 

Povezani članci

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Tanjug

Dačić: Pristup SAD se promenio, pojedine države EU igraju dvostruku igru

EWB

Veber: Merkel će ovoga puta više govoriti, a manje slušati

EWB