fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Odluka o otvaranju poglavlja u rukama Saveta EU, zavisi od napretka u vladavini prava

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Otvaranje poglavlja je u rukama Saveta EU, koji uzima u obzir opšti napredak u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava, poručila je kratko portparolka Evropske komisije Ana Pisonero za Danas, upitana kako komentariše nedavne tvrdnje ministarke za evropske integracije Srbije Jadranke Joksimović.

Joksimović je izjavila da je odluka nekoliko država članica EU da se u junu ne podrži otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom bila politička, ali i da je to bila poruka poslata u kontekstu brojnih geopolitičkih elemenata. Ministarka je istakla da je svakako bilo elemenata da se u junu otvorena nova poglavlja.

“Niko nije rekao da odluka Saveta EU nije politička, budući da je ceo proces pristupanja političko pitanje, ali mu to ne daje nužno negativnu konotaciju”, rekla je za Danas Jovana Spremo, savetnica za pitanja EU integracija u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUKOM) i koordinatorka Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23.

Ona je izjavila da se neke zemlje (Nemačka, Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska i Bugarska) jesu jasno usprotivile otvaranju novih poglavlja, kako bi dale do znanja da je otvaranje poglavlja jasno uslovljeno napretkom u oblasti vladavine prava, posebno u okviru poglavlja 23 i 24, koji je u slučaju Srbije izostale.

“Mi možemo da govorimo i o nazadovanju, ako uzmemo u obzir ocene važnih međunarodnih indeksa i izveštaja, kao i izveštaja civilnog sektora”, rekla je Spremo.

Ona je ocenila da izjave ministarke Joksimović više liče na ublažavanje moguće činjenice da ni tokom nemačkog predsedavanja Srbija neće otvoriti poglavlja, koja su zaista i spremna za otvaranje.

“Naš pregovarački okvir je jasan, te se za neotvaranje spremnih poglavlja može okriviti isključivo Srbija”, rekla je Spremo, dodajući da će izveštaj Evropske komisije, koji se očekuje u narednim danima, dati presudnu ocenu stanja vladavine prava i demokratije u Srbiji.

Spremo je zaključila da je izvesno da u izveštaju neće biti zabeležen napredak, posebno kada se uzme u obzir da reforme već dve godine u Srbiji stagniraju.

Povezani članci

Dobar signal za građane, lidere, investitore i države van EU

EWB

Ditman i Mondoloni: Mladima najznačajnije mesto na Balkanu

EWB

Preporuke POSP: Podrška otvaranju poglavlja, zabrinutost zbog slobode medija

Katarina Pavlović