fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Pismo Ursule fon der Lajen Vučiću odgovor na njegovo prethodni dopis

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odgovorila je prošle nedelje na pismo koje je prethodno dobila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a koje se odnosi na modernizaciju železničke pruge Beograd-Niš-Preševo na granici Srbije sa Severnom Makedonijom, za EWB je potvrdila portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Mediji u Srbiji prošle nedelje preneli su vest da je predsednica Evropske komisije uputila pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu se zahvaljuje na „produktivnom sastanku u Briselu 26. aprila“.

Prema medijskim natpisima, u pismu naglašava da se posebno raduje saradnji na velikom projektu modernizacije železničke pruge Beograd-Niš-Preševo na granici Srbije sa Severnom Makedonijom.

Kako se navodi u pismu u koje su mediji imali uvid, Fon der Lajen ističe da je pomenuti projekat „ogroman pomak i važna prekretnica u našim budućim odnosima“, te dodaje da je „srećna što se ovaj projekat nalazi u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila prošle jeseni.

Ono što je međutim izostavljeno je da je ovo pismo došlo kao odgovor na prethodno upućeno  pismo predsednika Srbije predsednici Evropske komisije.

“Možemo da potvrdimo da je predsednica EK odgovorila na pismo koje je prethodno dobila od predsednika Vučića a koje se odnosilo i na pitanje saradnje u izgradnji železničkog koridora”, za EWB kaže Ana Pisonero.

Ona je objasnila da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obavlja redovnu prepisku sa šefovima država i vlada, uključujući i partnere sa Zapadnog Balkana.

U pisanom odgovoru za naš portal, Pisonero ističe da Evropska unija podržava ulaganja u transevropske mreže u regionu.

“Evropska unija podržava izgradnju i ulaganja u transevropske mreže u svim partnerskim zemljama Zapadnog Balkana. To uključuje i Koridor 10 u Srbiji, koji je važan deo proširene transevropske transportne mreže Evropske Unije. Evropska komisija je u stalnom kontaktu sa partnerima u svim državama regiona kako bi podstakla ekonomski oporavak i velike investicije, uključujući i infrastrukturu”, navela je Pisonero.

Pročitaj još: Infrastruktura ili vladavina prava – šta je bio fokus Vučićevih sastanaka u Briselu? 

Povezani članci

Da li je 92% za predsednika Islanda isto što i 60% za SNS?

EWB

Miščević: Ne verujem u “pakete” u pristupanju EU

EWB

Tajani: U januaru poseta Srbiji, Balkan prioritet za EU

EWB