fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u reformama

Ana Pisonero; Foto: Evropska unija

BRISEL – Pristupanje Evropskoj uniji je proces koji se zasniva na zaslugama, na osnovu pregovaračkog okvira Srbije, tempo pregovora definiše se napretkom Srbije u provođenju reformi, naročito u vezi sa vladavinom prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavila je za devni list Danas Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije, upitana kako komentariše izjavu sprske premijerke da Srbije nije zaslužila da ne otvori nijedno poglavlje.

Pisonero je istakla da EK veruje da će vlada u Srbiji dati odlučan podsticaj reforskoj agendi koja se odnosi na pristupanje EU, što će omogućiti da se ovaj proces nastavi.

Povodom tvrdnje srpske premijerke, Nemanja Todorović Štplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, rekao je za Danas da Brisel i Beograd ne gledaju istim očima na pregovarački proces.

“Bez ikakve sumnje, Srbija nije zaslužila otvaranje ni jednog jedinog poglavlja, i tu stavljamo tačku. Stručnoj javnosti bilo je jasno da posle radnog papira o poglavljima 23 i 24, takozvanog non-pejpera, kao i Izveštaja Evropske komisije iz oktobra meseca, da od međuvladinih konferencija i otvaranja poglavlja neće biti ništa. Podvukao bih da odlaganje ovih konferencija ne znači i prekid pregovora, ali je to trenutno najoštrija opomena za Beograd. Odlaganja otvaranja pregovaračkih poglavlja u oba ciklusa 2020. godine jasna su poruka da dosadašnji pristup pregovorima koji ima Vlada Srbija, kao i nedostatak volje za suštinskim reformama u oblasti vladavine prava, ali i u fundamentima demokratije, naši evropski partneri više ne mogu da tolerišu”,  ocenio je on. 

Štiplija je konstatovao da je očigledno da dosadašnji pristup Brisela – jedno po jedno lakše poglavlje po međuvladinoj konferenciji, nije dao nikakve rezultate, ali je i očigledno da je Beograd ignorisao poruke koje se time šalju.

“Takvo otvaranje poglavlja samo je stvaralo privid normalnosti u pristupnom procesu ka punopravnom članstvu, dok se uporedo sa tim nazadovalo u stanju demokratije i vladavini prava. Ovim Evropska unija šalje jasnu, ali ne i lošu poruku Vladi Srbije. Ona uzima u obzir najbolje interese građana Srbije, ali i svoje interese koji joj neće dozvoliti greške koje je činila u prošlosti, misleći na Bugarsku, ili poteškoće koje joj se događaju sada, misleći na Mađarsku i Poljsku”, zaključuje Štiplija.

Povezani članci

Đilas za Euractiv: Vučić je uništio demokratiju u Srbiji

EWB

Ursula fon der Lajen zatražila novog kandidata za komesara od Mađarske

EWB

Emanuele Žiofre: Institucije EU žele ubrzanje proširenja na Zapadnom Balkanu

EWB