fbpx
European Western Balkans
Politika

Pisonero: Zajedničko regionalno tržište dogovoreno 2020. ostaje prioritet za Evropsku komisiju

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je za portal European Western Balkans da lideri regiona moraju da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), dogovorenog na Samitu u Sofiji 2020. godine, u okviru Berlinskog procesa.

Ona je ocenila da je nedostatak implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta stopirao važne dobiti, posebno za preduzeća, investitore i potrošače.

Na pitanje našeg portala kakvu poruku šalje prisustvo evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija na skupu inicijative Otvoreni Balkan na Ohridu, Pisonero je odgovorila da Evropska komisija pozdravlja to što su učesnici incijative posvećeni promovisanju veće regionalne integracije, ali da je jasno da najveće koristi donosi integracija u kojoj učestvuje svih šest partnera sa Zapadnog Balkana.

„Lideri Zapadnog Balkana treba da ostvare napredak u implementaciji Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), uspostavljenog na Samitu u Sofiji 2020. godine, uz konstruktivan angažman svih strana. Ovo je važno da bi se ostvarile pune prednosti regionalne integracije, kao najbolje moguće korišćenje investicija u okviru Ekonomskog i investicionog plana, ali i za bolje povezivanje čitavog regiona sa Jedinstvenim tržištem EU. U tom kontekstu, prioritet ostaje napredovanje na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, dok inicijativa Otvoreni Balkan ima potencijal da ubrza ekonomsku integraciju regiona, ukoliko to radi na inkluzivan način i u skladu sa pravilima i normama Evropske unije”, izjavila je Pisonero.

Ona je ohrabrila lidere regiona da iskoriste postojeće strukture, njihovu stručnost i znanje, poput CEFTA-e i Saveta za regionalnu saradnju (RCC). Prema njenim rečima, EU će nastaviti da podržava RCC i CEFTA, Transportnu i Energetsku zajednicu koje donose benefite za čitav region Zapadnog Balkana.

“Ekonomski investicioni plan EU, koji donosi investicije vredne 30 milijardi evra, sastavni je deo podrške Zapadnom Balkanu na putu ka EU. Uspešna regionalna ekonomska integracija će pomoći da se poploča put ka dubljoj ekonomskoj integraciji sa jedinstvenim tržištem EU i pomoći u postizanju krajnjeg cilja, pristupanja Evropskoj uniji”, zaključila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Povezani članci

Pisonero: EU osuđuje bilo kakve pretnje ili napade na novinare

EWB

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

EWB

Ministar Dačić na sastanku Saveta EU sa kandidatima

EWB