fbpx
European Western Balkans
Region

Pitela: Zapadni Balkan bi mogao da uđe u EU posle 2019. godine

Đani Pitela; Foto: Evropski parlament

LJUBLJANA – Šef poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Ðani Pitela izjavio je da državama Zapadnog Balkana koje žele u EU treba dati jasnu perspektivu članstva kako ne bi dospele u “rusku orbitu”.

On kaže da u tome EU mora da bude jako aktivna, navodeći da je proširenje Unije moguće posle 2019. godine.

Pitela je ovo upozorenje izneo u razgovoru za današnje izdanje slovanačkog dnevnog lista Dnevnik, prenosi Hina.

“Balkan prolazi kroz vrlo problematično razdoblje. U Makedoniji, Albaniji, BiH i Srbiji deluju jaki destabilizacioni pritisci”, tvrdi Pitela.

On je rekao da je “Balkan sastavni deo Evrope i susedstvo EU”.

“Ali, sada smo jedni od drugih vrlo daleko iako bi trebalo da budemo blizu i ujedinjeni. Potrebna je aktivna politika prema tom regionu i politička mobilizacija evropskih snaga, jer inače rizikujemo da celo to područje pređe u rusku orbitu. Taj rizik je vrlo realan, a ruska privlačnost je velika”, naveo je Pitela.

On je dodao da je jedina politika koja balkanske države drži bezbednom od Rusije otvorena perspektiva članstva u Evropskoj uniji.

“Perspektiva članstva u EU podstiče i ekonomski, socijalni i demokratski napredak društava Zapadnog Balkana. Tim državama koje se kandiduju za članstvo i mogle bi EU da se pridruže nakon 2019. moramo da damo jasan odgovor koji će delovati stabilizacijski”, kazao je Pitela.

On je, ipak, naglasio da “spomenute države moraju da sasvim jasno ispune kriterijume i obavežu se da će poštovati pravnu tekovinu EU i njena demokratska načela, inače će im vrata u EU biti zatvorena”.

Povezani članci

Evropska komisija: Srbija i Crna Gora najviše napredovale, Turska nazaduje

EWB

Balkan ne sme biti zaboravljen pri stvaranju “nove Evrope”

EWB

Hoće li roming biti jeftiniji i za građane Zapadnog Balkana?

EWB