fbpx
European Western Balkans
Evropa

Pju centar: Raste podrška građana država članica EU

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

VAŠINGTON – Najnovije istraživanje američkog Pju centra (Pew Research Center) pokazalo je da raste podrška građana država članica EU, na šta ukazuje i činjenica da godinu dana nakon referenduma o izlasku Britanije iz EU, više od 54 odsto, za 10 odsto više ispitanika sada pozitivno misli o Evropi.

Istraživanje je pokazalo da većina građana EU ne želi da njihove zemlje napuste Uniju, ali podržavaju referendum kao vid izjašnjavanja o članstvu.

Stav građana o Evropskoj uniji; Izvor: Pew Research Center / Spring 2017 Global Attitudes Survey Q12f

Najviše su za održavanje referenduma o članstvu u EU zainteresovani Španci (65 odsto), Francuzi (61 odsto), Grci i Italijani (po 57 odsto), piše Politiko (Politico).

U Grčkoj i Italiji je zabeležen najviši nivo podrške (35 odsto) za izlazak iz EU, dok u Francuskoj i Švedskoj taj procenat iznosi 22 odsto.

Međutim, pokazalo se da je EU popularnija nego pre godinu dana, jer većina ispitanika u 9 od 10 članica EU ima pozitivan stav o Briselu, u čemu prednjače Poljska (74), Nemačka (68) i Mađarska (67 odsto).

Stav građana o ostanku u EU; Izvor: Pew Research Center / Spring 2017 Global Attitudes Survey Q12f

Prošle godine ta podrška je bila znatno manja – u Poljskoj 72, Nemačkoj 50, a u Mađarskoj 61 odsto.

Kako se navodi, u Britaniji godinu dana nakon referenduma o izlasku iz EU, više od polovine ispitanika (54 odsto) sada pozitivno misli o Evropi, dok je taj procenat iznosio 44 odsto prošle godine.

Stav građana EU o Bregzitu; Izvor: Pew Research Center / Spring 2017 Global Attitudes Survey Q12f

Što ste tiče stava građana EU o Bregzitu, većina smatra da je on nepovoljan za EU, od čega Šveđani prednjče (86 odsto), dok Francuzi imaju podeljeno mišljenje.

Od zemalja članica, jedino Grčka gleda na EU negativnije nego pre godinu dana – trećina ispitanika pozitivno misli o EU dok je prošle godine taj procenat bio 27 odsto.

Generalno, mlađi Evropljani imaju pozitivnije mišljenje o Briselu – čak 73 odsto mladih uzrasta od 18 do 29 godina podržava EU, doj je takav stav zastupljen kod 58 pdsto građana starosti od 50 i više godina.

Istraživanje je obuhvatilo 9.935 građana Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Španije, Švedske, Velike Britanije, a sprovedeno je u martu i aprilu ove godine.

Povezani članci

Frans Timermans kandidat socijalista za predsednika Evropske komisije

EWB

Mediji: VB spremna da plati 40 milijardi evra EU za Bregzit

EWB

Merkel: Danas o zaštiti spoljnih granica, ilegalnoj migraciji

EWB