fbpx
European Western Balkans
Region

Plan za Trst, nadamo se bez šumova između premijera

Goran Svilanović; Foto: Univerzitet u Gracu

BEČIĆI – Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je danas da bi na samitu za Zapadni Balkan, u Trstu 12. jula, šefovi vlada zemalja regiona trebalo da usvoje višegodišnji akcioni plan za regionalno ekonomsko područje i izrazio nadu da tim povodom neće biti “šumova na vezama” između premijera.

Svilanović je naveo da je juče iz Bečića poslao Evropskoj komisiji taj akcioni plan i da se radi o četiri elementa: CEFTA plus, pošto investitori traže da se ubrzaju sporovi, ubrza liberalizacija i uklone barijere za brži protok robe, zatim o automatskom priznavanju diploma, zbog bržeg protoka radne snage, kao i o digitalizaciji i izjednačavanju rominga u regionu, kako bi se na kraju cena svela na nulu i četvrti element su investicije.

Četvrta tačka tiče se usaglašavanja uslova za ulaganje na nivou regiona.

“To znači da postoji ugovor da se harmonizuju uslovi oko ulaganja. Barem da budu približno isti u regionu”, objasnio je Svilanović u Bečićima, na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u regionu.

Svilanović je rekao da će taj akcioni plan biti usvojen u okviru Berlinskog procesa.

On je kazao da taj akcioni plan sadrži ciljeve koje treba postići do 2020. godine.

“Sve to treba da doprinosi rastu privrede u regionu i razvoju”, istakao je on.

Kako je rekao za region su najvažniji rast zaposlenosti, rast investiranja u inovacije, infrastrukturu i digitalizaciju, ali i korišćenje potencijala regionalnog povezivanja.

Svilanović je najavio da će 26. juna biti održan sastanak sa EK oko utvrđivanja dinamike programa i da bi 12. jula u Trstu premijeri trebalo da usvoje taj program.

On je dodao da se nada da na sastanku u Trstu neće biti nekih “šumova” premijera.

Povezani članci

Zaev i Vučić u Preševu o međusobnoj saradnji i regionalnim pitanjima

EWB

Han: Zapadni Balkan da se dobro pripremi za pristupanje EU

EWB

Kurc: Produbljivanje regionalne saradnja važno za put u EU

EWB