fbpx
European Western Balkans
Društvo

Plenarna sednica NKEU: Joksimović i civilno društvo suprotstavljeno o napretku Srbije ka EU

Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Srbija ove godine nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, ali je Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom Plenarne sednice Nacionalnog konventa o EU (NKEU) navela da je, zbog nove metodologije Unije vezane za proširenje, otvaranje jednog ili dva poglavlja prevaziđena tema.

“Tokom krize izazvane virusom korona smo pokazali da nismo nikom na teretu, iskazali smo solidarnost sa zemljama regiona i članicama EU, donirali Uniji više od dva miliona evra. U aprilu sam odnela nekoliko miliona zaštitnih maski u Italiju”, rekla je Joksimović.

Ona je izjavila da je neprihvatljivo što Evropska komisija nije uradila svoj deo posla, zbog čega je došlo do zastoja na evropskom putu Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

“Nismo urušili vladavinu prava na bilo kakav način, već smo pokazali da je Srbija ozbiljan kandidat za članstvo, dok je EU iskazala visok stepen nefunkcionalnosti”, navela je Joksimović.

Ona je ocenila da su Vlada Srbije, Srpska napredna stanka i šef države Aleksandar Vučić od 2014. više uradili za proces pristupanja EU, nego što je učinjeno za prethodnih 15 godina.

Koordiatorka NKEU Nataša Dragojlović je rekla da je Srbija sve dalje od ispunjenja kriterijuma za prijem u EU, pošto ne stagnira, već nazaduje na tom putu.

Uz konstataciju da su najveće prepreke za Srbiju u oblasti vladavine prava i političkih kriterijuma, Nataša Dragojlović je izjavila da su male nade da će Srbija do 2025. godine ispuniti kriterijume za prijem u EU.

“Vlada Srbije ima podršku više od 50 odsto građana. Zbog toga ne bi trebalo da okleva u evropskim integracijama i može da slobodno povlači reformske poteze”, rekla je Dragojlović.

Šef Delegacije EU u Beograd Sem Fabrici je ocenio da bi prioriteti za Vladu Srbije trebalo da budu reforme u oblasti pravosuđa, medija, izbora, državne uprave, ljudskih prava i borbe portiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Realnost je da ove godine nije otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje, ali treba gledati napred”, rekao je Fabrici.

On je naveo da je Brisel i dalje posvećen procesu proširenja, dok je Vlada Srbije kao centar svoje akcije odredila priključenje EU.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je proširenje bilo visoko na agendi tokom nemačkog predsedavanja, iako nije postignuto ono je što je Nemačka želela.

Govoreći o Srbiji, Šib je rekao da Nemačka može da podstakne novu vladu da ide napred, dodajući da bi nova metodologija za Srbiju trebalo da bude razjašnjena što pre.

“Kada pričamo o Srbiji i novoj metodologiji, smatramo da Srbija ima dobre razloga za to da traži pojašnjenja kako će se nova metodologija odnositi prema Srbiji, a to bi trebalo da bude razjašnjeno što pre”, rekao je Šib.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić ponovio je da je Skupština kao i Vlada nesumnjivo opredeljena za članstvo Srbije a Evropskoj uniji.

On je najavio da će se 28. decembra pred poslanike Narodne Skupštine predstaviti izveštaj Evropske komisije za Srbiju.

“Ovaj sastav podržava Vladu, ali i sami smo nadležni da ispunjavamo ono što nazivamo političkim kriterijumima. Zato je vaćno što će izveštaj Evropske komisije biti predstavljen poslanicima 28. decembra”, rekao Dačić.

Majstorović: Rezultati u narednih godinu dana ključni za dalji put ka EU

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović je istakao da će narednih godinu dana biti ključni za budući put Srbije ka Evropskoj uniji.

Prema njegoim rečima vlada bi trebalo da restartuje proces evropskih integracija, a organizacije civilnog društva su zainteresovane da pomognu.

“Osam godina je prošlo od poslednje promene vlasti, šest od početka pregovora sa EU – ne vidimo razlog zašto Srbija ne može mnogo ambicioznije na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Majstorović.

On je podsetio na nalaze Evropske komisije kada je u pitanju stanje demokratije u Srbiji.

“Evropska komisija navela je da je Srbija duboko podeljeno društvo, ali i da je zabrinuta u kontekstu izbora zbog dominantne uloge vladajuće partije. Stanje pandemije doprinelo je daljoj polarizaciji društva”, istakao je Majstorović.

Selaković: Organizacije civilnog društva zainteresovano za napredak Srbije ka EU

Civilno društvo ulaže napore da sprovede svoju kontrolnu funkciju, ali sistem se trudi da svoje demokratske principe umanji, izjavila je Bojana Selaković ispred Građanskih inicijativa.

Prema njenim rečima, svaki od izveštaja pokazuje razne metode pritisaka i zastrašivanja medija i aktivista, što verno odslikava način i okolnosti u kojima civilno društvo u Srbiji radi.

“Oranizacije civilnog društva zainteresovane su za napredak Srbije na evropskom putu. To su organizacije koje imaju znanje i perspektivu, a do sada su više puta svoje resurse stavile na raspolaganje državi. Otuda smo mi uvek malo kritičniji od glasova iz Evropske unije, jer želimo da reforme budu celovite i suštinske”, rekla je Selaković.

Povezani članci

Joksimović i Benedikt otvaraju Sajam EU projekata

EWB

I škole mogu da konkurišu projektima za sredstva EU

EWB

Javnost je (ne)poželjna u evropskim integracijama Srbije

EWB Saradnici