fbpx
European Western Balkans
Politika

Plenković: Bez prihvatnih centara na Zapadnom Balkanu

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

BRISEL – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da neće biti prihvatnih centara za migrante na Zapadnom Balkanu i da su na mini-samitu o migraciji čelnici 16 zemalja Evropske unije uglavnom razgovarali o takvim centrima izvan EU, prenosi Hina.

“Razgovaralo se uglavnom o mogućnostima prihvatnih centara koji bi bili izvan teritorije EU, nije bilo rasprave da bi to bilo unutar EU. Naprotiv, ideja je da se po uzoru na dogovore sa Turskom, Jordanom, Libanom pronađu rešenja koja bi sprečila veće migracione talase u budućnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon završetka mini-samita.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da ti prihvatni centri budu i na Zapadnom Balkanu ili samo u severnoj Africi, Plenković je rekao kako od toga verovatno nema ništa. “Moj je utisak da od tih spekulacija da bi to bilo u našem susedstvu neće biti apsolutno ništa”, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je naveo da je sastanak, koji je sazvao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bio prilika za otvorenu razmenu mišljenja o tri teme.

“Prva je politika migracija i azila, druga je potpuni konsenzus o zaštiti spoljnih granica EU, a treća je pitanje sekundarnih migracija o čemu je načelno dogovoreno da se nastave razgovori o sedam zakonodavnih akata, uključujući reviziju Dablinskih propisa s ambicijom da se proces dogovaranja unutar EU dovrši do kraja godine”, kazao je Plenković.

Povezani članci

Gorbah: Srbija spremna da bude primljena u EU

EWB

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

EWB

Aleksandra Joksimović: EU odgovornom smatra prištinsku stranu

EWB