fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković: Hrvatska će Pelješki most graditi na svojoj teritoriji

Andrej Plenković; Foto: Vlada Republike Hrvatske

LIVNO – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Livnu, gde je započeo dvodnevni posetu BiH, da će Hrvatska graditi Pelješki most na svojoj teritoriji i tako odbacio mogućnost odlaganja realizacije tog projekta na čemu insistiraju bošnjački politički čelnici povezujući to sa pitanjem razgraničenja dve države na moru i slobodnim izlaskom na otvoreno more.

„Pelješki most gradiće se na hrvatskoj teritoriji i ta je činjenica najvažnija. Sva pitanja u pogledu tehničkih gabarita su godinama usaglašavana na stručnom nivou.

Ako bilo šta treba da se pojasnim našim prijateljima u BiH, sve nadležne službe, od vlade, MVPEI-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture će to učiniti”, reka je Plenković upitan a prokomentariše stav ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, inače, člana Stranke demokratske akcije.

Plenković je objasnio da je o izgradnji Pelješkoga mosta razgovarao telefonom sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem dodajući da će Pelješki most biti od koristi i za Neum.

Mislim da će taj projekt povezivanja juga Hrvatske s ostalim delom Hrvatske biti u suštini i izrazito koristan za BiH, posebno oko Neuma jer će tokom sezone olakšati veliki pritisak i gužve koje nastaju i zagušuju i tamošnji turizam“, dodao je.

Inače, Plenkovića je u Livnu dočekao predsedavajući BiH Predsedništva Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH.

Čović je rekao je da u dogovoru sa Hrvatskom želi da ojača Hrvate u BiH kroz posebnu demografsku strategiju.

„Mi želimo posebno da naglasimo izradu demografske strategije hrvatskog naroda koja će se raditi u Hrvatskoj pri čemu će Hrvati zauzeti posebno mesto kao konstitutivni narod u BiH. Sada treba promeniti proces i jačati ambijent za normalan život tako da mladi ljudi ostaju kako bi revitalizovali ovaj prostor“, rekao je Čović.

Povezani članci

Bugarska prvi put predsedava EU, Zapadni Balkan prioritet

EWB

Svoboda: Kad bi zajedno u EU Srbija, Crna Gora, Albanija…

EWB

Petrič: Neophodna nova evropska strategija za Zapadni Balkan

EWB