fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković i Jandroković za integraciju celog regiona u EU

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

DUBROVNIK – Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković otvorili su danas 12. Dubrovnik Forum snažnim zauzimanjem za integraciju celog jugoistoka Evrope u Evropsku uniju, na četvrtu godišnjicu hrvatskog ulaska u EU, prenela je Hina.

EU je suočena sa velikim pojasom nestabilnosti u susedstvu, u Africi, na Bliskom istoku i Srednjoj Aziji, a današnje pretnje su mnogo izraženije u odnosu na one od pre 10 godina s obzirom na migracije, terorizam, hibridni rat i radikalizaciju, rekao je u uvodnom govoru Plenković.

“Hrvatska će biti jedna od predvodnica zemalja koja će isticati prednosti evropskog proširenja”, naglasio je Plenković.

U svom govoru predsednik Sabora Gordan Jandroković istakao je da se Hrvatska “snažno zalaže za to da politika proširenja ima važno mesto u evropskoj strategiji i nastavlja čvrsto podupirati i promicati dalje proširenje, naravno na individualnim postignućima”.

Spoljnopolitička međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, koji se održava pod nazivom „Jadransko-mediteranska saradnja i sigurnost u jugoistočnoj Evropi”, počela je kao Croatia summit, a 2013. godine promenila je naziv u Croatia Forum. Od 2016. naziva se Dubrovnik Forum, navela je hrvatska novinska agencija.

Povezani članci

Zvizdić danas odvojeno sa Plenkovićem i Zaevom

EWB

Zaev: Regionalna saradnja nije zamena za članstvo u EU

EWB

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB