fbpx
European Western Balkans
Politika

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje zemalja Zapadnog Balkana

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na predstavljanju programa hrvatskog predsedavanja EU kako očekuje da će samit EU-Zapadni Balkan, planiran za maj 2020. u Zagrebu, poslati jasnu poruku da su uz ispunjavanje uslova i reformi, zemlje regiona dobrodošle u EU.

“Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU. To je središte politike proširenja”, istakao je Plenković.

Plenković je predstavljajući zadatke hrvatskog predsedavanja Savetom EU u narednih šest meseci, pred evropskim poslanicima u Strazburu objasnio da će organizacija samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu i otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti jedan od prioritetnih poslova Hrvatske.

“Ne krijemo svoju ambiciju da želimo da dobijemo podršku država članica za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Sledeći izveštaj Evropske komisije i predlozi za poboljšanje metodologije pristupnog pregovora biće ključni u tom smislu”, rekao je Plenković.

On je ocenio da se zemlje regiona Zapadnog Balkana i dalje nalaze u nekoj vrsti “čekaonice”, a da je zarad verodostojnosti politike proširenja važno držati se političkih i mernih kriterijuma i ocenjivati pojedinačni napredak svake držve.

Plenković je podsetio da se ovogodišnji Samit u Zagrebu održava 20 godina posle prvog takvog sastanka, koji je takođe bio u Zagrebu i kada je evropska perspektiva regiona otvorena.

“Od tada Hrvatska je jedina pristupila EU i sada predsedava Savetom EU. Naš primer daje dodatnu simboličnu vrednost samitu u Zagrebu”, smatra Plenković.

Hrvatski premijer naglašava da će EU podržati evrointegracijski put zapadnobalkanskih partnera kroz njihovo učešće u evropskim projektima i integraciju u infrastrukturnim mrežama kao i putem redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou, ali i kroz sprovođenje evropskih načela i vrednosti.

Povezani članci

Fon Kramon: Nadam se da će pristup nove vlade Nemačke biti više zasnovan na vladavini prava

FoNet

Han: Kosovo nije jedini uslov za ulazak Srbije u EU

EWB

Kuburović sa delagacijom Evropskog parlamenta

EWB