fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković: Obećanja kandadatima se moraju ispuniti

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima moramo ispuniti jednako kako što te države moraju ispuniti zadate uslove i kriterijume i sprovesti potrebene reforme, poručio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković u Strazburu.

Plenković je, govoreći o budućnosti Evrope u obraćanju Evropskom paralamentu, podsetio na zahtevan proces pristupanja Hrvatske EU, ali i na sve dobrobiti koje je ta zemlja dobila članstvom u EU.

”Hrvatska je dokazala transformativne snage koje nosi EU, ali i dokaz da je je EU mirnovni projekat koji snažno pridonosi pomirenju. Tu privlačnu snagu trebamo iskoristiti kako bi svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a sebe jačim sigurnijim i prosperitenijim”, izjavio je Plenković.

On je naglasio da, pored ”šest najbližih susednih država” Hrvatske, i Turska, ali i deo šireg susedstva, ima aspriracije ulaska u EU.

”U Jugoistočnoj Evropi mi se suočavamo sa velikim izazovima bezbednosti. Zato je od staretškog intersa za sve u EU da se uzme u ozbir stvaranje prostora mira i stabilnosti koji će služiti demokratiji i vladavaini prava za sve u regionu i šire. Ovo je apsolutno neophodno kako bi zaštitili naše evropske građane kako bi oni mogli da iskoriste sve mogućnosti”, poručio je hrvatski premijer u svom govoru o budučnosti Evrope.

Naglasio je da pozdravlja novu Sretegiju proširenja, pri čemu je psoebnu pažnju posvetio situaciju u BiH.

Hrvatski premijer je najvio da će Hrvatska u prvoj polovini 2025. godine pruzeti po prvi put predsedavanje Savetom EU i da će joj proširenje biti jedan od prioriteta.

Plenković kaže da se njegova zemlja već zalaže i pomaže napredak svojih suseda na EU putu i najavio da će tako biti i ubuduće.

“Hrvatska će biti most koji će da se zalaže za dalje proširenje”, poručio je Plenković.

On je govoreći pred Evropskim paralamentom u Strazburu naglasio da bilatralni problemi ne smeju da usporavaju pristupanje zemalja EU i dodao da Hrvatska bolje od većine u EU zna kako izgleda izgubiti vreme u pristupnom procesu.

Plenković je najvio da će tokom svog predsedavnja Savetom EU Hrvatska nastaviti posao koji sada radi Bugarska.

“Moja ambicija jeste da i u 2020. oganizujemo samit sa Zapadnim Balkanom, jer budućnost naših suseda koja je vezana za EU dobra je i za Hrvatsku”, zaključio je Plenković.

Povezani članci

Erjavec: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu je teško rešiti do 2025.

EWB

Zaev i zvanično mandatar za sastav Vlade Makedonije

EWB

Kukan o napretku Srbije: Brže u otvaranje poglavlja, ali bez prečice

EWB