fbpx
European Western Balkans
Evropa

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

Andrej Plenković; Foto: Vlada Republike Hrvatske

POŽEGA – Ako ponovo dođe do bilo kakvih incidenata u Piranskom zalivu, Hrvatska će na to Sloveniju upozoriti diplomatskom notom, izjavio je danas u Požegi hrvatski premijer Andrej Plenković, koji smatra da otvorena pitanje graničnog spora između dve zemlje treba nastaviti rešavati dijalogom.

“Ponavljam, trebamo kroz dijalog nastaviti rešavati otvorena pitanja sa Slovenijom i graditi kvalitetne odnose”, kazao je premijer novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Presudom Arbitražnog suda u petak Sloveniji je pripala velika većina Piranskog zaliva, a zvanična Ljubljana je dobila i koridor kroz hrvatske vode do otvorenog mora, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Nakon presude Arbitražnog suda premijer Plenković i njegov slovenački kolega Miro Cerar dogovorili su u telefonskom razgovoru da neće preduzimati jednostrane korake u pogledu poštovanja te presude.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec najavio je da će Ljubljana u ponedeljak diplomatskom notom protestovati protiv uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zalivu u subotu.

Prema interpretaciji slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova, u subotu su se u Piranskom zalivu dogodila dva granična incidenta, kada su hrvatski ribari plovili do polovine zaliva, pri čemu ih je u drugom slučaju pratilo i plovilo hrvatske policije koje je, kako navode u slovenačkoj policiji, napustilo “slovenačke vode” nakon upozorenja.

Hrvatska policija je, pak, saopštila da slovenački policijski brodovi u subotu su u tri navrata povredili crtu razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije, pa su ih hrvatski policajci upozorili da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nakon toga su se policijski brodovi slovenačkih kolega povukli.

Povezani članci

Evropski parlament glasao za pokretanje člana 7 protiv Mađarske

EWB

Junker: Bregzit bio gubljenje vremena i energije

EWB

Istraživanje EU: Većina Poljaka želi da pomogne migrantima

EWB