fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković pozvao na razumevanje zbog graničnih kontrola

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas sve koji putuju da pokažu razumevanje s obzirom na to da od sutra, 7. aprila, na snagu stupaju izmene šengenskog zakona koje se odnose na sprovođenje granične kontrole, odnosno na pooštravanje kontrole granica radi sprečavanja eventualnih nezakonitih i terorističkih aktivnosti.

“Sutra je važan trenutak kad je reč o prelasku državne granice”, rekao je Plenković na početku sednice hrvatske vlade.

“Ako dođe do malo dužih čekanja, razlog tome su novi pravni propisi koji su pre svega usmereni na bezbednost ljudi i bolju kontrolu i sprečavanje prolaska onih koji bi eventualno unutar EU želeli da se upuste u eventualne krivične radnje, ili što je najgore, moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalifikovati kao teroristički”, rekao je hrvatski premijer, prenela je Hina.

Iz MUP-a RH i HAK-a poslednjih dana obaveštavaju da putnike očekuju vrlo detaljne provere u raznim bazama podataka, jer će od 7. aprila u primeni biti sistemske granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prelaze na svim granicama EU gde se sprovode granične kontrole, uključujući i nad građanima EU.

Granična će policija tako detaljno proveravati svaku putnu ispravu, i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provere vreme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima biće produženo.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom uskršnjih praznika i turističke sezone.

Iako će policija na graničnim prelazima između članica EU s obe strane obezbediti dovoljan broj svojih službenika za obavljanje granične kontrole i sprovođenje sistemskih provera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbeći duža čekanja.

Povezani članci

Kmezić: ETIAS nije viza, Zapadni Balkan da nastupi zajednički da bude izuzet

EWB

Plenković: Pejčinović Burić nova šefica hrvatske diplomatije

EWB

RCC: Usvojene Preporuke za ucešće javnosti za Zapadni Balkan

EWB