fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković: Projekat izgradnje Pelješkog mosta se nastavlja

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas da se projekat izgradnje Pelješkog mosta nastavlja, navodeći da bi do 2020. ili 2021. godine trebalo da bude realizovan.

Plenković je, novinarima u Jelsi na Hvaru, rekao da je reč o strateškom projektu za Hrvatsku i najvećem pojedinačnom projektu koji se finansira sredstvima EU.

“Ne samo da se nastavlja projekat izgradnje Pelješkog mosta nego smo dobili osiguranih 357 miliona evra,” rekao je Plenković.

On je to kazao reagujući na izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nedeljnom intervjuu sarajevskom portalu Faktor.ba rekao kako smatra da Hrvatska ne sme da gradi Pelješki most pre nego što se definiše pomorska granica između dve države i BiH obezbedi pravo nesmetanog pristupa otvorenome moru, prenela je Hina.

Plenković je rekao da se zalaže za dijalog sa svim susedima, dakle i sa BiH i da se u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta razgovaralo na zajedničkoj sednici hrvatske vlade Saveta ministara BiH u Sarajevu početkom jula.

“Ako bilo šta treba da se pojasni, sve ćemo da pojasnimo našim susedima, međutim tehničke karakteristike mosta su takve da one omogućavaju neškodljiv prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema moru”, naglasio je Plenković.

On je dodao i da ne očekuje međunarodni spor u vezi s Pelješkim mostom.

Povezani članci

Junker: Stabilnost EU je preduslov da Balkan ne bude u ratu

EWB

Evropska uredba o granici svađa Sloveniju i Hrvatsku

EWB

Plenković i Jandroković za integraciju celog regiona u EU

EWB