fbpx
European Western Balkans
Politika

Plenković: Samit EU-ZB u Zagrebu odrediće odnose u narednoj deceniji

Andrej Plenković na Kongresu EPP 2019; Foto: Flickr/Evropska narodna partija

ZAGREB – Samit lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će Hrvatska organizovati u maju 2020. godine rezultiraće zaključcima koji određuju političke i institucionalne odnose za sledeću deceniju, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, prilikom otvaranja Kongresa Evropske narodne partije (EPP) danas u Zagrebu.

Govoreći na konferenciji za štampu sa odlazećim predsednikom EPP-a Žozefom Dolom, Plenković je takođe izjavio da je Hrvatska predložila dve rezolucije za Kongres, a prva se odnosi na proširenje, posebno u kontekstu nedavnog odlaganja početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Premijer Hrvatske rekao je da se pet šestina zemalja izjasnilo da je za otvaranje pregovora prošlog meseca i da je opozicija dolazila od strane vlada socijalista i liberalnih vlada, a ne od članova EPP.

“To je pomalo bizarno jer su vlade i Severne Makedonije i Albanije vlade socijalista”, rekao je Plenković.

Komentarišući francuski predlog za reformu pregovaračkog procesa, Plenković je istakao da trenutna pregovaračka metodologija već pruža mogućnosti za obustavu pregovaračkih poglavlja i otvaranje onih koja su privremeno zatvorena, što rešava zabrinutost za “reverzibilnost”.

Hrvatska će održati svoje prvo predsedavanje Savetom Evropske unije od januara do juna 2020, a samit EU-Zapadni Balkan u maju premijer Plenković je opisao kao jednu od najvažnijih tačaka za predstavanje njegove zemlje.

Orban nije pozvan: Budućnost Fidesa utvrdiće se nakon izveštaja

Upitan o vrednostima Evropske narodne partije i da li im vladajuća stranka u Mađarskoj posvećena, Plenković je podsetio da je Fides u martu suspendovan iz članstva EPP-a, a premijer Viktor Orban nije pozvan.

Rekao je da grupa “mudraca” iz EPP-a, uključujući Hermana Van Rompeja i Hans-Gerta Poteringa trenutno radi na izveštaju o Fidesu i da će se njegov konačni status u EPP-u utvrditi nakon objavljivanja dokumenta, za koje se očekuje da će se dogoditi uskoro.

Mađarskom kandidatu Oliveru Varheljiju dato je zeleno svetlo da postane evropski komesar za proširenje i susedsku politiku početkom ove nedelje.

Povezani članci

NALED: Zagađenje vazduha u Srbiji i do 20 puta veće nego u zemljama EU

FoNet

Poslanici EP danas u Narodnoj skupštini, ipak sastanak sa Vučićem i Brnabić

EWB

Figaro: Vučić koristi koronavirus da bi ojačao svoj uticaj

EWB