fbpx
European Western Balkans
Evropa

Plenković: Sastaću se sa Cerarom u septembru u Zagrebu

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković izjavio je da dogovoreni susret sa slovenačkim kolegom Mirom Cerararom, u septembru u Zagrebu, ostaje i da će do njega doći nakon pripremnog sastanka na nivou službi.

Plenković je, nakon sastanka sa ambasadorima, konzulima i otpravnicima poslova hrvatskih ambasada u svetu, novinarima rekao da je Slovenija za Hrvatsku susedna, prijateljska zemlja sa kojom zvanični Zagreb želi otvorene odnose, povećanu trgovinsku razmenu i učestvovanje u različitim zajedničkim međunarodnim naporima.

Otvorena pitanja dveju zemalja, kaže, biće rešavana mirnim putem i dijalogom.

“Kad se održi pripremni sastanak na nivou službi, dogovorićemo precizan termin i ja ga očekujem ovde u jednom prijateljskom tonu i duhu, kako inače komuniciramo, a čujemo se i telefonski i vidimo redovno, da nastavimo da razgovaramo o otvorenom graničnom pitanju, kao jednom od naših otvorenih pitanja”, rekao je Plenković.

Dobri susedski odnosi Hrvatske i Slovenije dovedeni su u pitanje nakon presude arbitražnog suda o graničnom sporu u Piranskom zalivu kojom je Sloveniji pripalo 3/4 tog zaliva.

Hrvatska, međutim, ne prihvata odluku Suda pozivajući se na jednoglasni stav Zagreba da izađe iz arbitraže zbog komromitacije za šta je, kako kažu, odgovorna Slovenija, dok Ljubljana namerava da primeni arbitražnu odluku.

Upitan da li je u razgovoru sa diplomatama bilo predloga da Hrvatska prihvati arbitražnu odluku, Plenković je odgovorio da hrvatske diplomate nisu baš toliko samostalne.

“Oni su tu da podele sa nama percepciju hrvatske spoljne politike i hrvatskih stavova u međunarodnim odnosima, kako to kontekstualizuju neki drugi i zato i služe ovakvi sastanci da malo međusobno pojasnimo određena razumevanja, ali nikada niko, ni oni ni mi nećemo upasti u zamku da državnu politiku kreira neko ko je tu da je sprovodi”, rekao je Plenković.

Povezani članci

EP podržao narednu fazu pregovora o Bregzitu

EWB

Komisija raspravlja o budućnosti evropske odbrane

EWB

Fabrici: Brisel sa pažnjom i zabrinutošću prati dešavanja u Beogradu

EWB