fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković: Tražimo rešenje za normalizaciju saobraćaja

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je u vlada u kontaktu sa Evropskom komisijom kako bi, kao turistička zemlja, našli rešenje za normalizaciju saobraćaja na granicama, nakon uvođenja posebnih mera bezbednosti zbog zaštite od terorizma.

Plenković je, kako je saopštila vlada, rekao da je tim u vezi pisao predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru i da je o problemima saobraćaja na granici, nakon uvođenja Uredbe EK, u nekoliko navrata razgovarao sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

„Ministar (Vlaho) Orepić takođe je u kontaktu sa svojim kolegama iz slovenačkog MUP-a, kolega Davor Ivo Štir sa našim mađarskim kolegama. U kontaktu smo s Evropskom komisijom, s komesarom Avramopoulosom”, rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je juče u Briselu održan sastanak radne grupe koja se bavi sprovođenjem trožeg režima Uredbe koja štiti Šengenski sistem.

„Moja poruka je jasna. Ovakav novi pristup sistemskih kontrola koji podrazumeva skeniranje svakog dokumenta bilo koga ko izlazi iz Slovenije i ulazi u Hrvatsku, i to dva puta, i od slovenačke i hrvatske policije, je za Hrvatsku kao turističku zemlju, neodrživ”, rekao je Plenković.

Vrlo smo precizno, kazao je, to artikulisali Evropskoj komisiji i našim partnerima je upućena notifikacija da se, ukoliko dođe do većih poteškoća u smislu prohodnosti saobraćaja i čekanja, pređe sa sistemskih na ciljane kontrole, koje podrazumevaju izvlačenje iz kolone nekih vozila za koja policija već ima indicije da ih treba temeljno o kontrolirati“, precizan je bio Plenković.

Na taj način, smatra on, praktično bi bio vraćen režim pre stupanja na snagu izmenjenih mera

„Hrvatska se priprema za Šengen, razumemo pretnje terorizma, ali kao turistička zemlja, naći ćemo rešenje da se saobraćaj normalizuje. Na tom tragu su bili i svi moji razgovori s kolegom Cerarom. To nam je posebno važno pre uskršnjih praznika, da ne govorimo o predstojećoj turističkoj sezoni“, zaključio je Plenković.

Povezani članci

Gabrijel: Potrebno pružiti veću podršku Zapadnom Balkanu

EWB

Deklaracija SEECP: Čvrsto verujemo u zajedničku evropsku budućnost

Tanjug

Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje

EWB