fbpx
European Western Balkans
Region

Plenković: Za Zagreb bilateralno nema vaznije države od BiH

Andrej Plenković; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – U Sarajevu je danas održana druga zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske, nakon koje je premijer Andrej Plenković poručio da za zvanični Zagreb nema važnije države od BiH i da je njihova povezanost istorijska a perspektiva zajednička.

Predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sednice vlade novinarima rekao da je Hrvatska zemlja koja snažno lobira za ciljeve te zemlje – EU integracije, a, kako je rekao, očekuju to i dalje jer BiH želi da uđe u evropsko članstvo što pre.

“Za nas je važno da ovaj sastanak postane referentan u mozaiku odnosa i ne samo zbog potpisivanja pet sporazuma, već i zbog činjenice da smo u trosatnoj raspravi prošli desetke tački i dotakli bitne stvari”, kazao je Plenković i dodao da dve vlade žele da reše što je moguće više otvorenih pitanja.

Zagreb, kazao je, nastoji da podrži BiH kao celovitu i funkcionalnu državnu na reformskom putu i putu prema EU”.

“U ekonomskom smislu Hrvatska je prvi trgovinski partner BiH i u proteklim smo godinama uložili oko milijardu evra i nameravamo i dalje”, dodao je Plenković.

Naglasio je da je za Hrvatsku posebno važno da u ustavnom ustrojstvu BiH pošalje poruku da brine o položaju hrvatskog kao konstitutivnog naroda u BiH.

Plenković očekuje da i ostali vlastitim inicijativama na najprimereniji način urede odnose i posebnom svetlu predstojećih izbora ispune sve kriterijume kako bi taj proces bio uređen i pravičan.

“Hrvatska u BiH ima partnera i prijatelja”, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je istakao da od nadležnih institucija BiH očekuje neselektivan pristup u procesuiranju ratnih zločina i kvalitetnu razmenu informacija.

Povezani članci

Fajnenšel tajms: Vučić „korisni moćnik“ koji bi mogao ograničiti uticaj Rusije

Emina Muminović

Plenković: Stanje neodrživo, Cerar: Nastavljamo sa kontrolom

EWB

Samit Zapadnog Balkana: 500 miliona evra za projekte

EWB