fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fridom Haus: Srbija pala iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemalja

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – Organizacija Fridom Haus objavila je novi izveštaj “Slobode u svetu 2019” o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja, u kome konstatuje da je prošle godine zabeležena 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda, a status Srbije sa slobodne, opao na delimično slobodnu zemlju.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Hrvatske, u izveštaju su ocenjene kao “delimično slobodne”.

Na skali od 0 do 100, Srbija ima 67 poena, Crna Gora 65, Makedonija 59, Bosna i Hercegovina 53, Kosovo 54.

Status Srbije opao je sa slobodne na delimično slobodnu zemlju zbog, kako se navodi, “pogoršanja u sprovođenju izbora, kontinuiranih pokušaja vlade i savezničkih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz pravno zastrašivanje i kampanje kleveta”.

Fridom haus ocenjuje i da je predsednik Aleksandar Vučić akumulirao izvršnu vlasti što je u sukobu sa njegovom ustavnom ulogom.

Kako se navodi na Balkanu su i predsednik Srbije i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja.

Od 50 zemalja koje su označene kao neslobodne, između ostalog su Centralnoafrička Republika, Libija, Somalija, Saudijska Arabija, Severna Koreja.

Povezani članci

Krovna organizacija mladih Srbije: Raste evroskepticizam među mladima

EWB

[BSF] Brnabić: Zemlji 21. veka konflikt donosi samo štetu

EWB

Udruženja napustila javnu raspravu o izmenama Ustava

EWB