fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fridom Haus: Srbija pala iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemalja

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – Organizacija Fridom Haus objavila je novi izveštaj “Slobode u svetu 2019” o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja, u kome konstatuje da je prošle godine zabeležena 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda, a status Srbije sa slobodne, opao na delimično slobodnu zemlju.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Hrvatske, u izveštaju su ocenjene kao “delimično slobodne”.

Na skali od 0 do 100, Srbija ima 67 poena, Crna Gora 65, Makedonija 59, Bosna i Hercegovina 53, Kosovo 54.

Status Srbije opao je sa slobodne na delimično slobodnu zemlju zbog, kako se navodi, “pogoršanja u sprovođenju izbora, kontinuiranih pokušaja vlade i savezničkih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz pravno zastrašivanje i kampanje kleveta”.

Fridom haus ocenjuje i da je predsednik Aleksandar Vučić akumulirao izvršnu vlasti što je u sukobu sa njegovom ustavnom ulogom.

Kako se navodi na Balkanu su i predsednik Srbije i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja.

Od 50 zemalja koje su označene kao neslobodne, između ostalog su Centralnoafrička Republika, Libija, Somalija, Saudijska Arabija, Severna Koreja.

Povezani članci

BCBP: Samo 10% građana smatra da u Srbiji postoji demokratija

FoNet

Joksimović otvorila Sajam projekata EU

EWB

“Rumunija će se truditi da očuva mesto Zapadnog Balkana na evropskoj agendi”

Sofija Popović