fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Poboljšanje standarda u oblasti ekologije uz podršku EU

Odlaganje otpada; Foto: Evropska unija

U Narodnoj skupštini Republike Srbije obeležen je završetak tvinig projekta “Unapređenje upravljanja opasnim otpadom” koji su finansirali EU u iznosu od milion evra i Vlada Republike Srbije u cilju pružanja pomoći Srbiji da ispuni standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Partneri na projektu bili su Agencija za zaštitu životne sredine Austrije i Federalno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode, izgradnju i nuklearnu bezbednost Nemačke.

Prisutnima su se na početku pozdravnim govorima obratili Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Rihard Maša, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, Dušan Čarkić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra Ministarstva finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU i ostali predstavnici administracija Srbije, Austrije i Nemačke.

Kao deo zahteva iz Poglavlja 27 u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija treba da usaglasi svoje nacionalno zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, zbog čega je izrađena studija o institucionalnoj organizaciji sistema upravljanja opasnim otpadom u Srbiji i date su preporuke za unapređenje trenutnih sistema upravljanja otpadom, na osnovu najboljih praksi iz tri zemlje članice EU.

Oblast upravljanja otpadom predstavlja poseban izazov kada su u pitanju pokrivenost i kapaciteti za osnovne usluge kao što su, sakupljanje, transport i odlaganje otpada, kao i nedostatak infrastrukture za tretman i odlaganje opasnog otpada.

Dve godine dug tvining projekat, koji je finansirala EU u iznosu od milion evra kroz IPA pretpristupnu pomoć i koji je sufinansiran od strane Vlade Republike Srbije za cilj je imao da pomogne Srbiji da ispuni standarde iz oblasti zaštite životne sredine kroz institucionalnu izgradnju i unapređenje ekološke infrastrukture.

Tim od 39 stručnjaka iz Austrije i Nemačke radio je sa kolegama iz Srbije, kako bi se preneli znanje i najbolje prakse iz Evropske unije u ovoj oblasti. U projekat su bile uključene brojne zainteresovane strane, uključujući i predstavnike republičkih i lokalnih organa, industrije i organizacija civilnog društva, kroz bilateralne sastanke, četiri seminara i 12 radionica širom Srbije.

Očekuje se da rezultati projekta dovedu do boljeg upravljanja opasnim otpadom u Srbiji. Ovo će rezultirati efektivnijom ponovnom upotrebom i korišćenjem vrednih komponenti otpada, boljom zaštitom životne sredine i ljudi od štetnih supstanci, a samim tim i sveukupnim unapređenjem kvaliteta života građana Srbije. Rezultati projekta će takođe pomoći Srbiji u boljoj pripremi za proces pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

Povezani članci

Maša: EU podržava Srbiju u suočavanju sa klimatskim promenama

EWB

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog prekomerne emisije iz velikih ložišta

EWB

Fabrici: Zagađenje vazduha je realnost za mnoge u svetu i Evropi

Tanjug