fbpx
European Western Balkans
Region

Počela CEFTA nedelja u Beogradu

BEOGRAD – Danas u glavnom gradu Srbije počinje nedelja CEFTA-e, a na sastanku Sekretarijata CEFTA-e predsedavanje će od Srbije preuzeti Kosovo.

Nedelja CEFTA-e trajaće do 23. novembra, a otvoriće je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić.

Glavni fokus događaja biće stvaranje regionalnog ekonomskog područja, posebno Dopunski protokoli 5 i 6 i harmonizacije tržišta CEFTA-e, navodi se na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije.

U okviru celog događaja održaće se tri okrugla stola – fasilitiranje slobodne trgovine roba i usluga i harmonizacija tržišta CEFTA-e sa EU; ka agendi regionalne investicije i okrugli sto o analizi podataka.

A 23. novembra očekuje se i sastanak CEFTA Zajedničkog komiteta, kojim predsedava Srbija, dok će Kosovo preuzeti predsedavanje, kako je to ranije javio RTS, a potvrdio i kosovski ministar trgovine i industrije, Bajram Hasani, koji je istovremeno, za kosovske medije, najavio svoje učešće na ovom događaju.

Za sada, ipak, nema zvanične potvrde da će ovaj ministar i prisustvovati događaju u Beogradu, dok se u dnevnom redu događaja navodi da će učestvovati Sutrime Dervišoli – kao predstavnica CEFTA-e na Kosovu.

Pred ovaj sastanak u Beogradu, Kosovo je uvelo carinsku taksu na brašno proizvedeno u centralnoj Srbiji kao “zaštitnu meru za domaće proizvođače”, a pošto su, kako je saopšteno – utvrdili da je “cena izvoznika iz Srbije niža od troškova proizvodnje na Kosovu za oko 31,80 odsto.” Taksa iznosi 0.04 centi, zbog čega je sada tona brašna iz centralne Srbije skuplja do 40 evra.

Kosovski ministar trgovine i industrije najavio je ranije i mogućnost napuštanja CEFTA-e zbog “nejednakosti sa drugim državama članicama”.

Njegov beogradski kolega, Rasim Ljajić, saopštio je, sa druge strane, da Beograd, zbog takse na brašno, počinje sa primenom kontramera, ne precizirajući, međutim, o kakvim se to konkretno kontramerama radi.

Mediji su potom izvestili da je Priština uvela i taksu na građevinski blok, što je posebno pogodilo ciglane na jugu centralne Srbije.

Ova taksa, međutim, uvedena je još polovinom prošle godine, ali, kako navode iz zvaničnog Beograda, na njihove reakcije “nema nikakvog odgovora sa druge strane”.

O CEFTA sporazumu

Srbija je 19. decembra 2006. godine sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom, Moldavijom, Crnom Gorom, Rumunijom, UNMIK-om/Kosovo-om kao carinskom teritorijom u skladu sa Rezolucijom SB OUN br.1244 postala članica CEFTA-e – jedinstvenog multilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini u Jugoistočnoj Evropi.

Bugarska i Rumunija su od 1. januara 2007. godine postale članice EU i izašle iz CEFTA-e. Sve ostale članice sporazuma otpočele su njegovu primenu 22. novembra 2007. godine. CEFTA sporazum zamenio je mrežu od 32 bilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini, koji su bili u primeni od 2001. godine.

CEFTA sporazum definiše opšte obaveze koje se odnose na trgovinu svim robama. Opšte pravilo je da će se ukinuti kvantitativna ograničenja i carine i druge dažbine na izvoz i uvoz roba u trgovini u regionu, i da se nova ograničenja neće uvoditi.

Povezani članci

Han: Priština da potvrdi posvećenost dijalogu

EWB

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

EWB

Mekalister: Da se uključe i lokalne vlasti, regioni

EWB