fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Počela izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad uz podršku EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre; Foto: Delegacija EU

DIMITROVGRAD –  Izgradnja magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad počela je danas u blizini Dimitrovgrada, a šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre ocenio je da je to još jedan korak ka povezivanju Srbije i EU, prenosi FoNet.  

“Povezujemo se u energetskoj bezbednosti i čistijoj životnoj sredini. To su teme koje su i politički važne u kontekstu evrointegracija, ali i za svakog građanina”, rekao je Žiofre na ceremoniji kojoj su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov.

On je dodao da je to projekat koji će značajno pojačati količine gasa koja će se dopremati i dati Srbiji “veći izbor i samim tim će ona biti manje zavisna od postojećih izvora”.

Žiofre je rekao da je za projekat EU dala bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra iz IPA programa i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke. On je dodao EU je spremna da sa Srbijom podeli iskustva i znanja u oblasti dekarbonizacije i podsetio da je EU od 2000. godine uložila više od 800 miliona evra u sektor energetike.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na početku izgradnje gasne interkonekcije na deonici Niš-Dimitrovgrad da je to važan projekat za Srbiju.

“Gasovod će biti još jedna naša dodatna veza s Bugarskom, obezbediće nam sigurnije snabdevanje prirodnim gasom, diversifikaciju izvora snabdevanja, veću energetsku sigurnost za privredu i građane, dalji razvoj gasne distributivne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji”, poručila je Brnabić.

Ona je precizirala da ceo projekat košta oko 85,5 miliona evra, da je preko IPA 2017 Srbija od evropske komisje dobila oko 49,6 miliona evra bespovratnih sredstava, od Evropske investicione banke oko 25 miliona evra i da će sama uložiti oko 11 miliona evra od kojih će 600.000 evra uložiti Javno preduzeće Srbijagas.

“Najprostijim jezikom, ova dodatna gasna interkonekcija sa Bugarskom za nas u Srbiji će značiti kvalitetniji život svih građana Srbije, a pre svega onih građana koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji, dodatnu konkurentnost za našu privredu, ali i više investicija i radnih mesta”, rekla je Brnabić.

Kako se navodi u saopštenju Delegacije EU, gasni interkonektor povezaće Niš sa Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Završetak izgradnje gasovoda planiran je za četvrto tromesečje 2023. godine. Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije (oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje), u velikoj meri povećati ukupnu sigurnost snabdevanja prirodnim gasom i doprineti ciljevima čistije energije.

Povezani članci

Jelsta: Zelena ekonomija će biti ekonomski pokretač

EWB

Blažić: Prioritet bi trebalo da bude otvaranje poglavlja 27

EWB

Šef pregovaračke grupe: Do kraja 2019. Srbija spremna za poglavlje o životnoj sredini

EWB