fbpx
European Western Balkans
Društvo

Počela javna rasprava o izmeni Zakona o nacionalnim savetima

Dom Narodne skupštine Republike Srbije; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina sa ciljem prikupljanja komentara i sugestija koji će dodatno unaprediti postojeći pravni okvir, saopštilo je danas to ministarstvo.

Ministar Branko Ružić je podsetio da je unapređenje ovog zakona deo obaveza koje smo pred sebe postavili i preuzeli akcionim planom za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

“Osim usklađivanja Zakona sa Odlukom Ustavnog suda iz januara 2014, naš cilj je da ovaj zakon unapredimo u pravcu jasnijeg definisanja ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenja prekomerne politizacije, transparentnijeg finasiranja delatnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i otklanjanje drugih eventualnih nedostataka koji se uočavaju u praksi”, rekao je Ružić.

Ministar je pozvao stručnu javnost, nevladin sektor i sve zainteresovane da aktivno učestvuju u konsultacijama i daju konstruktivne predloge kako bi u otvorenom razgovoru došli do najboljih rešenja koja će još bolje urediti ovu oblast i deo sistema.

Tekst Nacrta zakona pripremljen je tokom javnih konsultacija, u inkluzivnom i transparentnom procesu, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i aktivno učešće nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kažu u ministarstvu i navode da će javna rasprava o Nacrtu zakona trajati do 18. aprila.

Nakon toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave analiziraće sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi.

Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na obrascu koji se može preuzeti uz tekst Nacrta zakona, putem elektronske pošte na adresu: miroslav.raskovic@mduls.gov.rs ili na adresu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, Birčaninova 6.

Povezani članci

Srbija ima veliki potencijal za budući razvoj ribarstva

EWB

U utorak panel o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma

EWB

EU sa još 3,6 miliona evra finansira reformu javne uprave

EWB